«Πούλα και μετάνιωνε» η κατάσταση στο μαλακό σιτάρι

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιάννη Τσατσάκη

Στο μαλακό σιτάρι διαφαίνονται το τελευταίο διάστημα κάποια σημάδια σταθεροποίησης, μετά την πτώση των προηγούμενων εβδομάδων, όπου οι διεθνείς τιμές προσέγγισαν τα προπολεμικά επίπεδα. Η προσοχή της αγοράς εύλογα είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις για την «απελευθέρωση» των ουκρανικών σιτηρών για την οποία διαρρέονται πληροφορίες ότι επίκειται συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο Euronext τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου βρίσκονται στα 341-342 ευρώ/τόνο, ενώ εκείνα του Δεκεμβρίου στα 328 ευρώ/τόνο.

Μισή χαρά λόγω των αποδόσεων

Πριν από τη διόρθωση αυτήν ωστόσο, αρκετοί Έλληνες παραγωγοί κατάφεραν να πουλήσουν προϊόν σε τιμές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και πρωτοφανείς για τα συνήθη δεδομένα της αγοράς, ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες του αλωνισμού. Ωστόσο, τα καιρικά φαινόμενα δεν επέτρεψαν στις αποδόσεις να φτάσουν τα προσδοκώμενα επίπεδα, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που με δυσκολία έφτασαν τα 200 κιλά/στρέμμα. Πλέον, όσοι κρατάνε μαλακό στις αποθήκες ελπίζουν να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία, καθώς το κλίμα αυτές τις μέρες δεν «σηκώνει» πάνω από 32 λεπτά.

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός από τα Γρεβενά, Μπάμπης Ορφανίδης, «πριν από τη συγκομιδή υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τους μύλους και οι προσδοκίες ήταν ιδιαίτερα υψηλές στον απόηχο των τελευταίων πράξεων του Μαΐου, οπότε και είχε φύγει προϊόν ακόμα και στα 42 λεπτά/κιλό. Τελικά, η πλειονότητα των μικροκαλλιεργητών, με παραγωγές από 30 έως 50 τόνους, πούλησε στα αλώνια πάνω από 35 λεπτά. Αυτήν τη στιγμή η αγορά έχει καθίσει και οι όποιες πράξεις γίνονται στα 32 λεπτά.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι αποδόσεις στην περιοχή ήταν χαμηλότερες των αναμενόμενων και σε αρκετές περιπτώσεις μετά βίας έφτασαν τα 150 κιλά. «Επομένως, η όποια καλή τιμή δεν είχε αντίκρισμα. Με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους, κάποιος που έπιασε απόδοση 400 κιλά θα έπρεπε να πουλήσει 40 λεπτά για να πει ότι η χρονιά δεν πήγε χαμένη», εξηγεί, προβλέποντας ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων που θα πιέσουν περισσότερο την τιμή.

Ο Χαράλαμπος Παυλίδης, από το Κιλκίς, αναφέρει καλύτερες αποδόσεις της τάξης των 300 κιλών/στρέμμα μεσοσταθμικά στην περιοχή του. «Στα αλώνια οι αγρότες πούλησαν από 32 έως 38 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Μέχρι πρότινος έβαζα από 1.000 έως 2.000 στρέμματα σε ετήσια βάση. Για του χρόνου πραγματικά αναρωτιόμαστε τι να κάνουμε, με το πετρέλαιο να βρίσκεται στα ύψη», δηλώνει.

Έτερος παραγωγός από το Κιλκίς, που διατηρεί 200 τόνους αλευροποιήσιμου μαλακού στην αποθήκη, δηλώνει ότι θα περιμένει προσδοκώντας να πουλήσει τουλάχιστον στα 38 λεπτά. «Θεωρώ ότι είμαι από τους λίγους που διαθέτω πολύ ποιοτικό μαλακό, με πρωτεΐνη κοντά στο 13%. Αυτή την περίοδο τα πράγματα με τον πόλεμο και τη διακίνηση του προϊόντος έχουν μπλεχτεί. Οι τιμές που ακούμε δεν μας ικανοποιούν, επομένως θα περιμένουμε να βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Η κατάσταση είναι… πούλα και μετάνιωνε».