Ο Πούτιν δεσμεύεται στους Αφρικανούς ηγέτες για δωρεάν σιτηρά παρά τις «υποκριτικές δυτικές κυρώσεις»

Την υπόσχεση ότι θα δωρίσει δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών στους Αφρικανούς ηγέτες εντός των επόμενων μηνών έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε μια σύνοδο κορυφής στην Αγία Πετρούπολη αφιερωμένη στους ρωσοαφρικανικούς δεσμούς. Και όλα αυτά, παρά τις δυτικές κυρώσεις, οι οποίες –όπως είπε– δυσκολεύουν το έργο της Μόσχας να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο Πούτιν ενημέρωσε ότι η Ρωσία αναμένει ένα ρεκόρ συγκομιδής σιτηρών και είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές στην Αφρική τόσο σε εμπορική βάση όσο και σε επίπεδο επισιτιστικής βοήθειας, εξαίροντας τον κρίσιμο ρόλο της Μόσχας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Θα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στην Μπουρκίνα Φάσο, στη Ζιμπάμπουε, στο Μάλι, στη Σομαλία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στην Ερυθραία 25.000-50.000 τόνους δωρεάν σιτηρών στους επόμενους 3-4 μήνες», δεσμεύτηκε στη Σύνοδο Κορυφής, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων. «Θα παράσχουμε, επίσης, δωρεάν παράδοση αυτών των προϊόντων στους καταναλωτές», πρόσθεσε.

Πέρυσι, η Ρωσία εξήγαγε συνολικά 60 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, εκ των οποίων οι 48 εκατομμύρια τόνοι ήταν σιτάρι, σύμφωνα με τον Πούτιν. Η εκδήλωση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης συνόδου κορυφής της Ρωσίας στην Αφρική το 2019 και αποτελεί μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας της Μόσχας για άσκηση επιρροής και προώθηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια ήπειρο όπου οι μισθοφόροι της ομάδας Βάγκνερ παραμένουν ενεργοί παρά την πρόσφατη αποτυχημένη ανταρσία στο εσωτερικό της Ρωσίας.