Πραγματοποιήθηκε μελισσοκομικό σεμινάριο στην Κομοτηνή

Με εκπαιδευτή τον Λέκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Γκόρα

Πραγματοποιήθηκε μελισσοκομικό σεμινάριο στην Κομοτηνή

Μελισσοκομικό σεμινάριο, χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε από τις 27 έως τις 29 Ιουνίου στην Κομοτηνή, στο Κέντρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με προσκεκλημένο ομιλητή τον Λέκτορα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Γκόρα. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της εκπαίδευσης που στηρίχτηκε από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί»  ήταν «Η μέλισσα, Μελισσοκομικοί χειρισμοί και Ασθένειες μελισσών». Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων προσανατόλισε το σεμινάριο και σε άλλα αντικείμενα όπως η βασιλοτροφεία και οι τροφοδοσίες των μελισσιών, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στο www.ypaithros.gr ο ομιλητής.

Σχολιάζοντας το σημαντικό ζήτημα της τροφοδοσίας επισήμανε ότι σε περιόδους που δεν υπάρχει τροφή και με δεδομένο ότι το μελίσσι πρέπει να επιβιώσει ο καλός μελισσοκόμος οφείλει να το ταΐσει. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, η ανομβρία και η ξηρασία επηρέασαν τα μελίσσια στην περιοχή από άποψη γύρης και δεν μπορούσαν να έχουν αναπαραγωγή πληθυσμού, τον προηγούμενο χειμώνα.

Καταστροφές λόγω βροχής

Ο περασμένος χειμώνας ήταν ηπιότερος, η ξηρασία όμως λειτούργησε αρνητικά και οι μελισσοκόμοι στρέφουν πλέον το βλέμμα στον ουρανό ικανοποιημένοι από τη βροχή. Βέβαια, στους Δήμους Νέστου και Παγγαίου οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές και στα μελίσσια. Με απόφαση μάλιστα του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου ο δήμος Νέστου και η δημοτική ενότητα Ορφανού του Δήμου Παγγαίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Ηλικιωμένος μελισσοκόμος που περιέγραφε την καταστροφή σε Θρακιώτη συνάδελφό του είπε χαρακτηριστικά ότι στα 80 χρόνια της ζωής του δεν θυμάται να έζησε τέτοια βροχή.

Ο κ. Γκόρας ανέφερε ότι στην Καβάλα υπήρξαν αυτές τις μέρες σοβαρές απώλειες μελισσιών που παρασύρθηκαν από το νερό. «Στη μελισσοκομία μπορεί σύντομα ν’ αναπτυχθεί ένας ικανός αριθμός μελισσιών και μέσα σε μια μέρα να χαθεί ένας ικανός αριθμός από αυτά».

Γνώση και παρατήρηση

«Οι μελισσοκόμοι διψούν για γνώση, επιδιώκουν να μαθαίνουν και το ίδιο το μελίσσι παροτρύνει να παρακολουθείς, να εντοπίζεις τις διαφορές και να προσπαθείς να γίνεις καλύτερος μελισσοκόμος» περιέγραψε ο κ. Γκόρας που είναι και μελισσοκόμος, παράγοντας κύρια βασιλικό πολτό. Σημείωσε ότι όποιος ασχοληθεί με τη μελισσοκομία διαπιστώνει ότι χρειάζονται πολλές γνώσεις. «Το μελίσσι απαιτεί γνώση για να πετύχει κάτι που φαίνεται απλό. Πριν τοποθετηθεί ένα μελίσσι σ’ έναν τόπο για να παράγει πρέπει να έχει προηγηθεί μια πολύ καλή προετοιμασία, να γνωρίζει ο μελισσοκόμος πώς θα το βοηθήσει για ν’ αναπτυχθεί σωστά, πώς θ’ αντιμετωπίσει τις ασθένειες χωρίς φάρμακα, πώς θα μπορέσει ν’ αξιοποιήσει μια καλή περιοχή». Εξήγησε ότι οι μελισσοκόμοι χρειάζεται ν’ αποκτήσουν γνώσεις αλλά και να παρατηρήσουν τι συμβαίνει στη φύση, γνωρίζοντας το μελίσσι, με σκοπό αυτό να είναι παραγωγικό.

Μελισσοκομία και μάρκετινγκ

Στις εκπαιδευτικές θεματικές που επιλέγει το υπουργείο περιλαμβάνεται και η τυποποίηση η οποία όμως χρειάζεται να συνδεθεί με τη σωστή προώθηση του προϊόντος από τον μελισσοκόμο ή την ομάδα του έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί ως προϊόν ταυτότητας στο ράφι αντί να πωληθεί σε έμπορο έως και 3 ευρώ το κιλό. Οι γνώσεις μάρκετινγκ είναι δύσκολο αντικείμενο για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Ο κ. Γκόρας αναγνωρίζει ότι είναι καλύτερο για τον μελισσοκόμο να πουλάει λιανική.

«Είναι καλό να έχει ένα καλό συσκευαστήριο- τυποποιητήριο με προδιαγραφές για HACCP και ISO και να τρυγάει το μέλι του σ’ ένα καθαρό περιβάλλον. Επίσης, η ετικέτα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν αγορανομικές διατάξεις που περιγράφουν την ετικέτα κι αυτό επίσης περιλαμβάνεται στην εκπαίδευση» εξήγησε ο κ. Γκόρας, με την επισήμανση ότι δεν αρκεί να είναι αγορανομικά σωστή αλλά και ελκυστική. Πλεονέκτημα για το προϊόν είναι η άριστη διατήρησή του καθώς για την ποιότητα έχουν φροντίσει οι μέλισσες, αρκεί να μην γίνει κάποια αρνητική παρέμβαση από τον μελισσοκόμο.

«Ο μελισσοκόμος είναι εκεί για να αφαιρέσει τις κηρήθρες και με μηχανικά μέσα, όχι χημικά ή βιομηχανικά, να αφαιρέσει το μέλι. Άρα, η τυποποίηση για το μέλι είναι μια διαδικασία που διατηρεί άριστο το προϊόν».