Πράξεις στα 26,5 λεπτά το κιλό στη Βόρεια Ελλάδα για το σκληρό

Διστάζουν να ανέβουν οι έμποροι την ώρα που η εξαγωγή προσφέρει 280 ευρώ/τόνο

Με σχετικά νωχελικούς ρυθμούς κινείται η εγχώρια αγορά στο σκληρό, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών εξακολουθεί να μη «συγκινείται» από τις τιμές που προσφέρει το εμπόριο. Ενδιαφέρον για εξαγωγή υπάρχει στα 280 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας, το οποίο, στις περισσότερες των περιπτώσεων, «μεταφράζεται» σε 24 λεπτά/κιλό τιμή παραγωγού, νούμερο που υπολείπεται των 25 λεπτών/κιλό που έχουν θέσει ως μίνιμουμ, προκειμένου να «διώξουν» σημαντικές ποσότητες οι καλλιεργητές.

Δεδομένης της ρευστής ακόμα κατάστασης στην αγορά, και καθώς η συγκομιδή στη Βόρεια Ιταλία ανεβάζει ταχύτητες, οι έμποροι διστάζουν για την ώρα να ανέβουν σε αυτά τα επίπεδα, φοβούμενοι ότι δεν θα καταφέρουν να πουλήσουν με το ανάλογο κέρδος. Δεν λείπουν, όμως, και εξαιρέσεις, όπως οι πράξεις στα 26,5 λεπτά/κιλό (για παράδοση στο σιλό του εμπόρου) που έγιναν στο Κιλκίς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», οι συγκεκριμένες αγορές πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό μεγάλης ιταλικής εταιρείας (Εurocereali), η οποία «καιγόταν» να συμπληρώσει με σιτάρια φετινής σοδειάς δύο καράβια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τέτοιες τιμές ακούγονται το τελευταίο διάστημα για κάποια ποιοτικά σιτάρια από εγχώριες μονάδες, τα «κλεισίματα» όμως είναι λιγοστά, αφού υπάρχει διάχυτη η προσδοκία ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί. Ανησυχία, πάντως, προκαλούν οι φήμες ότι κάποιοι μύλοι «φλερτάρουν» με εισαγωγές, επικαλούμενοι τις μέτριες ποιότητες (κυρίως στη Β. Ελλάδα) και το γεγονός ότι εξακολουθεί να προσφέρεται καναδέζικο σιτάρι στα 295 ευρώ/τόνο CIF λιμάνι μας.

Με 25 λεπτά αγοράζει ο Αξιός

Με 25 λεπτά/κιλό αγοράζει σκληρό σιτάρι ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως «ΑΣ Αξιός» δίνοντας παράλληλα, σε όσους παραγωγούς το επιθυμούν, τη δυνατότητα να κρατήσουν ανοιχτή την τιμή. Η παραλαβή γίνεται στους σταθμούς του Πολυκάστρου, των Ευζώνων και του Ευρωπού. Για το μαλακό σιτάρι, ο συνεταιρισμός προσφέρει «στο χέρι» 16 λεπτά/κιλό, ενώ για τη σιταροσίκαλη και το κριθάρι οι τιμές διαμορφώνονται σε 14 και 13 λεπτά αντίστοιχα.

Σταθεροποιητικά η Φότζια

Στη νέα λίστα της Φότζια, μετά από δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, οι τιμές αυτή την εβδομάδα παρέμειναν σταθερές, με αποτέλεσμα οι πρώτες ποιότητες (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%) να συνεχίζουν να διαπραγματεύονται στα 330-335 ευρώ/τόνος (τιμή αποθήκης παραγωγού). Για την αμέσως επόμενη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%), οι τιμές κινούνται από 320 έως 325 ευρώ/τόνο.