Πράξεις από τους μεγάλους παίκτες του εξωτερικού αναμένει το ελαιόλαδο

των Μαρίας Αντωνίου και Γιώργου Αργυρίου

Να κατασταλάξει η αγορά όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα υπολογίζουν παραγωγικοί φορείς του ελαιολάδου, περιμένοντας τους σημαντικούς παίκτες του εξωτερικού να κάνουν τις μεγάλες αγορές τους.

Η συγκομιδή της ελιάς προχωρά, αλλού ταχύτερα κι αλλού με πιο διστακτικά βήματα, λόγω και της έλλειψης χεριών, αλλά και βάσει των αναλογιών καρπού σε ελαιόλαδο.

Καλή ποιότητα και αποδόσεις αναμένει το Μεραμβέλλο

Με απώλειες που εκτιμώνται στο 70% από πέρυσι, από την αρχή της εβδομάδας ξεκίνησε και επίσημα η ελαιοσυλλογή στο Μεραμβέλλο Λασιθίου. «Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν και απώλειες 100%», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Μεραμβέλλου, Νίκος Ζαχαριάδης, εξηγώντας τη δυσκολία να εκτιμηθούν προσώρας οι ποσότητες. Κατά τον ίδιο, πάντως, η απουσία προβλημάτων με τον δάκο συμβάλλει στην εκτίμηση για καλή ποιότητα, ενώ τονίζει πως οι αποδόσεις της περιόδου είναι καλές, από 5 μέχρι 5,6 κιλά ελιές για ένα κιλό λαδιού.

Η περιοχή αναμένει και τις πρώτες τιμές με την ομαλοποίηση της αγοράς. «Πιστεύω μετά από ένα δεκαπενθήμερο θα έχουμε εικόνα», εκτιμά ο ίδιος.

Στα 3,15 για τα 3/10 του έξτρα παρθένου ο τιμοκατάλογος στη Λέσβο

Για τη Λέσβο, ο νέος τιμοκατάλογος κυκλοφόρησε, με τον Χρήστο Κουτλή, πρόεδρο του ΑΣ Ακρασίου, να αναφέρει μικροδιαφορές σε σύγκριση με τις παλαιότερες τιμές. «Τα 3/10 αρχίζουν με 3,15 ευρώ/κιλό και κατεβαίνουν, φτάνοντας στον άσο με 2,55 ευρώ, ενώ τα 3/10 της προηγούμενης χρονιάς ήταν στα 2,75 και 2,50 ο άσος», τονίζει. Παράλληλα, στην «ιδιάζουσα περίπτωση» της αγοράς του Πλωμαρίου, τα 3/10 οξύτητα είναι περίπου στα 3,70 και ο ένας βαθμός στα 2,75, τιμές που έχουν αντίκτυπο και στη γύρω περιοχή. Οι πράξεις παραμένουν μεμονωμένες, αφού και η συλλογή ξεκίνησε προ 20ημέρου περίπου, «ενώ και οι παραγωγοί προσδοκούσαν υψηλότερες τιμές», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι καλύτερες αν υπήρχαν βροχές τον Σεπτέμβρη, με τη μέση απόδοση τώρα να προσεγγίζει τα 125 κιλά λαδιού από ένα μόδι (640 κιλά ελιές).

Τέλος, επισημαίνει και πάλι την έλλειψη εργατών, τονίζοντας την ανάγκη μέριμνας από την πολιτεία για τις σχετικές διαδικασίες, αλλά και την τεράστια ζημιά στο νησί από τις σημαντικές μειώσεις που γράφουν οι τελευταίες παραγωγές.

Αυξημένους συντελεστές ελαιοκάρπου – λαδιού εντοπίζουν στη Λακωνία

Στη Νεάπολη Βοιών η συλλογή βρίσκεται πέρα από τα μισά του δρόμου, όμως στους Μολάους κάνει μόλις τα… πρώτα της βήματα, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ντανάκα, διευθυντή στον ΑΣ Μολάων-Πακίων. «Η χρονιά αποδείχτηκε πάρα πολύ όψιμη» αναφέρει, αφού μετά τους φετινούς καύσωνες οι βροχές ήρθαν χωρίς το κρύο, φέρνοντας πίσω την ελιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, πλην εξαιρέσεων, οι μετρήσεις δείχνουν κατά μέσο όρο συντελεστές στα 7,5-8 κιλά ελιών για ένα κιλό λαδιού στην περιοχή, ενώ ο περίεργος αυτός καιρός φοβίζει τους παραγωγούς και για προσβολές.

Η βροχή, έστω και καθυστερημένα, θεωρείται ευεργετική, όμως χρειάζεται και το κρύο και μάλιστα χωρίς μεγάλες διαφορές ημέρας-νύχτας το διάστημα που έρχεται, υποστηρίζει ο παραγωγός και ελαιοτριβέας Τάκης Ρενιέρης από το Φοινίκι. «Η ανθρωπογενής κλιματική κρίση στρέσαρε τα δέντρα», εξηγεί για το προηγούμενο διάστημα, ενώ οι βροχές που ήρθαν αργοπορημένα άφησαν ένα 30% υγρασία στον καρπό, ποσοστό που κατά τον ίδιο ανεβάζει και τον συντελεστή καρπού-λαδιού.

«Τώρα είναι 6,5 μεσοσταθμικά, υπάρχουν περιοχές με 8-9, άλλες με 5,5» συμπληρώνει, με βάση τον μέσο όρο που βγάζει από την ημερήσια κατάσταση παραγωγής. Από την άλλη, όπως σημειώνει, τα φρέσκα ελαιόλαδα δείχνουν πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και χημικές αναλύσεις. Κατά τον ίδιο, πάντως, η έλλειψη εργατών ταλαιπωρεί παραγωγούς και ελαιοτριβείς, με τα διαδικαστικά προβλήματα να δημιουργούν πάλι πιέσεις, αντί να έχει οργανωθεί σωστά η ελαιοσυλλογή από τους προηγούμενους μήνες.

Τάσεις υποχώρησης από τα 3,50 ευρώ

Στο κομμάτι της αγοράς, οι τιμές μετά το 4,20 ευρώ των Αγ. Αποστόλων αναπροσαρμόστηκαν τις προηγούμενες ημέρες κατευθείαν στα 3,50 ευρώ για πράξεις σε όλο τον Δήμο Μονεμβασίας, αναφέρει ο κ. Ντανάκας, εκτιμώντας αναπροσαρμογή της τιμής προς τα κάτω, λόγω του παγώματος αυτήν τη στιγμή στην αγορά. «Είναι μειωμένη η ζήτηση, γιατί έχουν μείνει με αρκετά λάδια μέσα από πέρυσι» εξηγεί για τους μεγάλους εμπορικούς οίκους. «Το θέμα είναι πότε θα ξεκινήσουν οι μεγάλες εταιρείες -που παίζουν ρόλο και διαμορφώνουν τιμές στην Ιταλία και την Ισπανία- να κάνουν μεγάλες αγορές» επισημαίνει, οι οποίες έως τώρα έχουν πάρει δειγματοληπτικά κάποια βυτία από την Ελλάδα.

Ανεβασμένες οι τιμές του ελαιοπυρήνα στη Μεσσηνία

Μειωμένη παραγωγή στο ελαιόλαδο, αλλά και θετικά στοιχεία για τη διαμόρφωση της τιμής του πυρήνα συνθέτουν το σκηνικό για ελαιουργεία και πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία. Αυτό που φαίνεται μέχρι τώρα είναι ότι πάμε σε μία χρονιά με περιορισμένη παραγωγή, λόγω των κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν, αναφέρει, βάσει των πρώτων εντυπώσεων, ο πρόεδρος του Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβείων, Γιάννης Ηλιάδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκομιδή προχωρά αργά και λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, που είναι εμφανής. Παράλληλα, οι αποδόσεις στο ξεκίνημα είναι χαμηλές, φτάνοντας το 10% και αυτό φρέναρε τους παραγωγούς, που δεν βιάζονται να βγάλουν λάδι, εξηγεί.

Από την άλλη, φέτος η περιοχή απολαμβάνει πολύ καλύτερες τιμές για τον πυρήνα, καθώς σε ό,τι αφορά τη διφασική πυρήνα η τιμή έχει φτάσει τα 20 ευρώ/τόνο, ενώ για την τριφασική πάει πιο ψηλά. «Η αντίστοιχη τιμή της περασμένης χρονιάς ήταν 8 ευρώ και είχε θεωρηθεί πολύ μικρή», υπενθυμίζει.

Αντίστοιχη εικόνα για την τιμή, αφού ακρίβυνε και το τελικό προϊόν που είναι το πυρηνέλαιο, μεταφέρει και ο Παναγιώτης Χατζέλης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου. «Η τιμή του πυρήνα διαμορφώθηκε από 1,7 έως 2 λεπτά το κιλό, ενώ το πυρηνέλαιο από 50 λεπτά που ήταν τέτοια εποχή, φέτος αγγίζει το 1 ευρώ», συμπληρώνει. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην απόφαση που υπάρχει από την περιφέρεια για μειωμένο ωράριο λειτουργίας κατά έξι ώρες των πυρηνελαιουργείων. «Για μία ακόμη χρονιά προχωράμε με αύξηση του κόστους παραγωγής κατά 40% και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ανταγωνισμό μας με την Ιταλία και την Ισπανία», επισημαίνει.