Πρεμιέρα μπλόκων τη Δευτέρα

Εντείνονται οι προετοιμασίες

Στο πλευρό των αγροτών να βρεθούν εργαζόμενοι-λαικά στρώματα
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Με αιχμή το φορολογικό και το ασφαλιστικό, αλλά και το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι αγρότες από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη δίνουν αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα 23 Γενάρη, στήνοντας μπλόκα σε εθνικές οδούς και κόμβους. Οι κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν κατά την πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα τον Δεκέμβρη και στην οποία κάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας αναμένεται να παρατάξουν στους δρόμους τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι προετοιμασίες και συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι εξορμήσεις στα χωριά και στις πόλεις ανά τη χώρα, προκειμένου να παρθούν και νέες αποφάσεις για συμμετοχή. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι διαθέσεις των αγροτών είναι μοιρασμένες, ενώ οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών, που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στα μπλόκα, έχουν… παγώσει.

-Διαφήμιση-

Έτσι, από τη μία, είναι εκείνοι που δηλώνουν έτοιμοι να συγκρουστούν για να ανατραπεί η πολιτική που ακολουθείται στον αγροτικό κόσμο με τη δυσβάσταχτη φορολογία, τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής.

Από την άλλη, είναι εκείνοι που ναι μεν αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά εκφράζουν μια δυσπιστία στις μορφές αντίδρασης με κλεισίματα δρόμων και στησίματα μπλόκων, κάνοντας συγχρόνως λόγο για κομματικά κατευθυνόμενες κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, φρένο φαίνεται να έχουν βάλει και τα αγροτοδικεία, που σέρνουν αγρότες στα δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στις περσινές κινητοποιήσεις. Όμως, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, οι αγρότες θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους, αλλά και τους συσχετισμούς που θα δημιουργηθούν στα μπλόκα και δεν είναι απίθανο στο προσεχές διάστημα να ενισχυθούν και διευρυνθούν και σε άλλα σημεία της χώρας.

Πάντως, σύμφωνα με όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί, το βάρος και φέτος θα δοθεί σε μπλόκα-σταθμούς των αγροτικών κινητοποιήσεων. Έτσι, τη Δευτέρα 23 Γενάρη τα φώτα θα πέσουν πάνω στο ισχυρό μπλόκο των «κόκκινων» στον Κόμβο της Νίκαιας, όπου εκεί θα συγκεντρωθούν οι Θεσσαλοί αγρότες από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Στάση αναμονής φαίνεται να κρατούν, προς το παρόν τουλάχιστον, τα έτερα δυνατά μπλόκα των Τεμπών και του Προμαχώνα, που πρωταγωνίστησαν και αυτά στις περσινές κινητοποιήσεις των 42 ημερών.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki