Πριν τα Χριστούγεννα αποζημιώνονται αμυγδαλοπαραγωγοί και πληγέντες που δεν έλαβαν προκαταβολή

Πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους. Πριν τα Χριστούγεννα, αναμένεται να αποζημιωθούν και οι αμυγδαλοπαραγωγοί από τον παγετό της άνοιξης του 2023.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκης, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως επιπλέον είπε, οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού Αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

Αμυγδαλοκαλλιέργειες

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα πάει στη Βουλή. Οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης 2023,θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2023.