Με προβλήματα, αλλά και προσδοκίες ξεκίνησε η συγκομιδή του ηλίανθου

Με προσδοκίες για ικανοποιητικά έσοδα, αλλά και με προβλήματα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, ξεκίνησε η συγκομιδή του ηλίανθου. Σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας τα φυτά έχουν επηρεαστεί από τις συνθήκες ξηρασίας των τελευταίων μηνών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να αναμένονται μέτριες, ιδιαίτερα στα ξηρικά χωράφια.
Δεύτερο δεδομένο είναι η μείωση των εκτάσεων στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κυμαίνεται από 10% έως 20%. Αντίστροφη είναι η εικόνα στη Θράκη, καθώς φέτος η ΕΑΣ Ορεστιάδας έχει αυξήσει τα καλλιεργούμενα στρέμματά της στα 100.000, από περίπου 85.000 που καλλιεργήθηκαν την περασμένη σεζόν.
Μειωμένος ο ηλίανθος στη Βόρεια Ελλάδα, με εξαίρεση τον Έβρο
Μέτριες προς καλές αποδόσεις αναμένονται φέτος, σύμφωνα με τον υπεύθυνο σπόρων Β. Ελλάδος της ADAMA Hellas, Σάββα Ενεπέκογλου: «Περιμένουμε καλύτερες αποδόσεις, αλλά γενικά δεν θεωρώ ότι θα ξεφύγουν από τον μέσο όρο. Όσον αφορά τα ξερικά, υπάρχουν αρκετές περιοχές που επηρεάστηκαν από τη ζέστη.
Για παράδειγμα, στο Κιλκίς, οι εκτιμώμενες αποδόσεις στα μπαΐρια δεν φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν τα 150 κιλά. Για τα ποτιστικά, ακόμα δεν έχουμε εικόνα. Σχετικά με τις εκτάσεις στην Κεντρική Μακεδονία, με εξαίρεση τις Σέρρες, είναι μειωμένες.
Ένας λόγος είναι ότι οι παραγωγοί προτίμησαν το βαμβάκι, ενώ ορισμένοι στράφηκαν και στο καλαμπόκι, όπως για παράδειγμα στον Λαγκαδά και στην Πτολεμαΐδα. Εκεί υπάρχουν μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες και παραδοσιακοί καλαμποκάδες που διαθέτουν και μηχανήματα και επέστρεψαν δυναμικά φέτος στην καλλιέργεια». Σύμφωνα με τον γεωπόνο της EURAGRO, Απόστολο Ιωαννίδη, υπάρχει σαφής μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον ηλίανθο σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη. «Μπήκαν πολλά στάρια και τα στρέμματα έχουν μειωθεί από 10% έως και 20%», μας είπε.
Στοχεύουν ψηλότερα φέτος οι παραγωγοί
Εδώ και δέκα ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπη Κουμπρίδη.
Ο κόσμος είναι ζεστός με τον ηλίανθο, καθώς υπάρχει η προσδοκία για αυξημένες αποδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, ενώ η τιμή στα συμβόλαια (50 λεπτά συν ΦΠΑ) θεωρείται ικανοποιητική: «Είμαστε στο 20% της συγκομιδής. Σε σχέση με πέρσι, αναμένουμε σαφώς καλύτερες αποδόσεις, δηλαδή 350-420 κιλά για τα ποτιστικά και 250-300 κιλά για τα ξερικά».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στη φάση που βρίσκεται η πλειονότητα των ηλίανθων οι βροχές δεν θα έχουν επίπτωση στην καλλιέργεια: «Το φυτό είναι ακόμα πράσινο, οπότε δεν ανησυχούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουμπρίδης, φέτος μπήκαν περίπου 15% περισσότερα στρέμματα στον συνεταιρισμό, ενώ για ακόμα μία χρονιά ο συνεταιρισμός συνεργάζεται με την Αgroinvest.
Καλύτερες αποδόσεις περιμένει και ο Παύλος Αραμπατζής, παραγωγός από τις Σέρρες: «Ξεκινάμε δειλά – δειλά. Κάποια πρώιμα ξεκίνησαν με αποδόσεις γύρω στα 300 κιλά. Αυτό διότι κάποιες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βοήθησαν το φυτό. Εγώ θα μπω σε λίγες ημέρες. Περιμένω καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με πέρσι. Φέτος, έχουν μπει περισσότερα στρέμματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνδυασμός χαμηλότερου κόστους σε σχέση με άλλες καλλιέργειες και ικανοποιητικής τιμής ώθησε τους αγρότες να βάλουν περισσότερο ηλίανθο στην περιοχή.
Όψιμη η χρονιά στη Μαγνησία
Για μια ιδιαίτερα όψιμη χρονιά έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο παραγωγός από το Περίβλεπτο, Γιάννης Κόκκαλης, που καλλιεργεί ηλίανθο σε ποτιστικό χωράφι: «Είναι η τέταρτη χρονιά που βάζω ηλίανθο. Είναι μια λύση για αμειψισπορά, δεν μπορείς να βάζεις κάθε χρόνο σιτάρι. Επιπλέον, λόγω αύξησης στο κόστος της άρδευσης, μειώσαμε το βαμβάκι και βάλαμε ηλίανθο. Αρχές Σεπτεμβρίου υπολογίζουμε να μπούμε. Αν φτάσω τα 350 κιλά/στρέμμα, θα είμαι ικανοποιημένος. Ένα πρόβλημα που σταδιακά συναντώ είναι ότι τα ζιζάνια αποκτούν αντοχή στο ζιζανιοκτόνο».