Προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες στην Αργολίδα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο σύνολο των παραγωγών της Αργολίδας, μετά από την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας, που πέτυχε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής στην ανθοφορία. Στην Ερμιονίδα, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών – Κτηνοτρόφων «Θερμασία Δήμητρα», Κωνσταντίνος Μέλλος, η ζημιά είναι δεδομένη, και μένει να δουν το πραγματικό της μέγεθος.

Ειδικότερα για τις ροδιές, ο παραγωγός Παντελής Κολυβάνης σημειώνει πως «είναι τώρα ανθισμένες και άρχισαν πλέον να δένουν», υπογραμμίζοντας ότι πριν από τα τέλη Ιουνίου δεν «μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα». Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Βαγγέλης Δημαράκης εξηγεί ότι έχει γίνει ήδη κάποια ζημιά στο ρόδι, όπως και στην ελιά, αλλά ακόμα είναι νωρίς να αποτιμηθεί. «Η θερμοκρασία στάθηκε ιδιαίτερα υψηλή στο Κρανίδι και στην Ερμιόνη», επισημαίνει. Ο Δήμος Ερμιονίδας μιλά για ανεπανόρθωτη ζημιά στα ελαιόδεντρα και καλεί, με επιστολή του, τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε αποτίμηση του προβλήματος.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών επηρέασαν και την ορεινή Αργολίδα. «Η ζημιά είναι μεγάλη τόσο στις ελιές όσο και στα εσπεριδοειδή», τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χούνης, Τάσος Καρατζούλης. Και εξηγεί: «Τη μεγαλύτερη ζημιά έχουν υποστεί οι ξερικές ελιές και λιγότερο οι ποτιστικές. Ζημιές εμφανίστηκαν επίσης στις πορτοκαλιές αλλά και στις μανταρινιές. Ήδη ήρθε και εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ για να διαμορφώσει εικόνα».