Θράκη: Προβλήματα σε καλλιέργειες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών – Ζητούν μέτρα τοπικοί φορείς

12/06/2024
1' διάβασμα
thraki-provlimata-se-kalliergeies-logo-ton-ypsilon-thermokrasion-zitoun-metra-topikoi-foreis-323539

Προβλήματα παρουσιάζονται σε πολλές καλλιέργειες, ελαιόδεντρα, βαμβάκια και σιτηρά, λόγω των πρωτοφανών υψηλών θερμοκρασιών για αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με αρμόδιους φορείς της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το μέλος του Γεωπονικού Συλλόγου Ροδόπης, Σοφοκλής Παπουής ανέφερε χαρακτηριστικά την καρπόπτωση από τα ελαιόδεντρα και την καθυστέρηση στην ανάπτυξη των βαμβακόφυτων.

Όλα τα προβλήματα, όπως ανέφεραν, προέρχονται από την απότομη ζέστη, αλλά και τις μειωμένες ώρες ψύχους που θέλει η ποικιλία της ελιάς που καλλιεργείται στην περιοχή Μαρώνειας – Μάκρης.

Πρέπει απαραιτήτως, όπως τόνισαν, να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης, αλλά και αναδιάρθρωσης καλλιεργειών από την Πολιτεία.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης, Βασίλης Ρούφος ζήτησε και την ενεργοποίηση της πολιτείας για την αντιχαλαζιακή προστασία. «Καταβάλλουμε εργώδεις προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική τιμή για τα σιτηρά, παρά την μείωση της παραγωγής» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως την Δευτέρα θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των τιμών. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η τιμή που δόθηκε ήταν στα 33 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι. Για το κριθάρι η τιμή είναι στα 20 λεπτά το κιλό.

Πηγή: ertnews.gr

ΓΡΑΦΕΙ: