Προβλήματα στον υπολογισμό των δαπανών αγοράς λιπασμάτων και στo βάθος η… φόρμουλα του πετρελαίου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «ΥΧ» με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ζήτημα έχει ανακύψει σε χιλιάδες αιτήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη δήλωση δαπανών αγοράς λιπασμάτων, προκαλώντας πονοκέφαλο στους αρμοδίους. Ως γνωστόν, υπάρχουν αιτούντες που έχουν καταθέσει τιμολόγια, τα οποία αναγράφουν και άλλες δαπάνες εφοδίων εκτός των λιπασμάτων.

Αυτό προβλεπόταν από τη διαδικασία, με την προϋπόθεση να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στις δαπάνες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα λιπάσματα. Εδώ υπάρχουν δύο κατηγορίες τιμολογίων: Πρώτον, αυτά που στην αίτηση γίνεται ο διαχωρισμός της δαπάνης για τα λιπάσματα και, δεύτερον, αυτά που απλώς αναφέρεται το γενικό ποσό της αγοράς των εφοδίων χωρίς να αναφέρονται ξεχωριστά οι δαπάνες των λιπασμάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται έλεγχος και ανθρώπινη παρέμβαση για να επαληθευτεί η ορθότητα των στοιχείων που έχουν κατατεθεί, κάτι που απαιτεί χρόνο, αλλά και ανθρώπινους πόρους.

Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος ο υπολογισμός των ποσών που αντιστοιχούν στους παραγωγούς να μη γίνει σωστά, ιδιαίτερα εντός των χρονικών περιθωρίων που έχουν τεθεί. Υπενθυμίζεται ότι η παράταση που είχε χορηγηθεί από το ΥΠΑΑΤ για την υποβολή αιτημάτων έληξε στις 2 Δεκεμβρίου, αντί για τις 25 Νοεμβρίου, που ήταν αρχικά η καταληκτική ημερομηνία.

Να σημειωθεί ότι στο μέτρο στήριξης του αγροτικού πετρελαίου, ενώ αρχικά από το ΥΠΑΑΤ είχε προαναγγελθεί ότι θα κατατεθούν τιμολόγια αγοράς πετρελαίου, τελικά την τελευταία στιγμή η πολιτική ηγεσία υπαναχώρησε και η ενίσχυση υπολογίστηκε και χορηγήθηκε χωρίς τιμολόγια.

Φαίνεται ότι η άποψη που επικράτησε ήταν ότι η διαδικασία δεν θα μπορούσε να τρέξει ομαλά με τα παραστατικά. Συνεπώς, μένει να φανεί αν θα βρεθεί λύση στα λιπάσματα ή αν θα γίνει στροφή στη… φόρμουλα του πετρελαίου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022