Προβληματική η χρονιά για τα πορτοκάλια Βαλέντσια

Πληγές μετράνε φέτος οι παραγωγοί Βαλέντσια στη Λακωνία, αφού τα προβλήματα που υπάρχουν, τόσο στην πώληση, όσο και στη διαμόρφωση της τιμής, είναι μεγάλα. Προβλήματα υπάρχουν επίσης και στην ποιότητα του προϊόντος, καθώς ο παγετός του Φεβρουαρίου έκανε τελικά μεγάλη ζημιά.

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αμυκλών «Λακωνία», Δημήτρης Δημάκος, εξηγεί στην «ΥΧ»: «Το πρόβλημα της μικροκαρπίας είναι δεδομένο και όλα δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος θα καταλήξει στη χυμοποίηση.

Η εξέλιξη της χρονιάς οδηγεί στη μείωση της αγοραστικής δύναμης και το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεις σήμερα καλό πορτοκάλι με 20 λεπτά. Η έλλειψη ζήτησης δεν αφήνει περιθώριο για να ανεβούν οι τιμές. Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεις τόσο καλά πορτοκάλια με τέτοια τιμή». Όσον αφορά τις δυνατότητες της χυμοποίησης, ο κ. Δημάκος σημειώνει ότι «για ένα κιλό χυμό χρειαζόμασταν πέρσι 12 κιλά πορτοκάλι. Φέτος, έχουμε πάει στα 18-19 κιλά».

Η τιμή που έχει διαμορφωθεί στη χυμοποίηση είναι 12 λεπτά μεικτά και 7 λεπτά καθαρά στον παραγωγό.

Αχτίδα αισιοδοξίας αφήνει ο έμπορος και παραγωγός Δημήτρης Μανιατάκος, που επισημαίνει ότι «το καλοκαίρι που έρχεται μπορεί να αλλάξει τελείως το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με το πορτοκάλι και η ζήτηση θα αυξηθεί σημαντικά, μαζί με την έλευση των τουριστών».