Προβληματισμένοι οι αγρότες, πιέζουν για λύση

Το «μπέρδεμα» γύρω από τα συμβόλαια και δη τις τιμές της φετινής σεζόν, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους αγρότες. Βορειοελλαδίτες παραγωγοί, που επισκέφθηκαν το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον των ενεργειακών καλλιεργειών, καταθέτουν την άποψή τους στην «ΥΧ» στεκόμενοι ιδιαίτερα στις δυσκολίες εξόφλησης των περυσινών συμβολαίων του ηλίανθου που οδεύει προς την ολοκλήρωση της συγκομιδής του.

Ο Σερραίος παραγωγός και συνδικαλιστής Στέργιος Λίτος ήταν μεταξύ των παραγωγών που βρέθηκαν στο υπουργείο, προκειμένου να ζητήσουν στήριξη για τα ελαιούχα φυτά. Όπως ο ίδιος δηλώνει στην «ΥΧ», «έρχονται βροχές, αλλά κανένας δεν θα μπει στα χωράφια να σπείρει όσο επικρατεί αυτή η αβεβαιότητα για τις τιμές στα συμβόλαια. Ακούμε διάφορα, ακόμα και σενάρια μείωσης τιμών, δεν ξέρουμε τι να πιστέψουμε. Η πλειονότητα των παραγωγών αντιμετωπίζουμε θέματα με τις πληρωμές στον ηλίανθο, τη στιγμή που μέχρι πέρσι πληρωνόμασταν όλοι ολόκληρο το ποσό που προέβλεπαν οι συμβάσεις. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα επιβάλουμε μποϊκοτάζ καυσίμων στη Motor Oil.

Η καλλιέργεια δεν θα είναι βιώσιμη, αν η τιμή φέτος πέσει στα 36 λεπτά». Παρόμοια άποψη εκφράζει και ο Αλέκος Καραμπουγιούκας, αγρότης από την Ηλιωκόμη Σερρών, κοντά στα σύνορα με τη Δράμα. «Είχαμε καλές αποδόσεις στην ελαιοκράμβη, ο ηλίανθος είναι τώρα στο τέλος του αλωνισμού. Κάποιοι έχουν παραδώσει, κάποιοι είναι ακόμα στις αλάνες. Υπάρχουν εργοστάσια και μεσίτες που δεν παραλαμβάνουν και διάφορα άλλα προβλήματα στις πληρωμές των συμβολαίων. Μέχρι πέρσι ξέραμε την τιμή πριν μπούμε για τη σπορά και περίπου έναν μήνα μετά υπογράφαμε τα συμβόλαια. Φέτος, κανένας δεν μιλάει για τιμή. Λένε ότι μπορεί να μείνουμε στα τωρινά δεδομένα, αν όμως αλλάξει κάτι, μπορεί να πάμε ακόμα και στα 35 λεπτά».

Ο Γιάννης Σαρίδης από τον Έβρο καλλιεργούσε τα τελευταία χρόνια ηλίανθο και πέρσι προτίμησε να σπείρει για πρώτη φορά στα χωράφια του περισσότερη ελαιοκράμβη, παρά το ρίσκο: «Βάλαμε γύρω στα 1.000 στρέμματα ελαιοκράμβη. Δοκιμάσαμε αρκετά υβρίδια για να δούμε πώς θα πάνε. Την είχαμε παρακολουθήσει στα διπλανά χωριά και είχαν πάει καλά. Όσο να ’ναι, προτιμάς το 40άρι», αναφέρει χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη φετινή συγκομιδή ηλίανθου, ο ίδιος σημείωσε για τις αποδόσεις: «Στα ξηρικά ήταν μοιρασμένες, ενώ στα ποτιστικά η εξέλιξη ήταν εξαιρετική, είχαμε και κομμάτια με πάνω από 500 κιλά/στρέμμα.

Σχετικά, πάντως, με την πληρωμή του συμβολαίου του, ο ίδιος δεν δείχνει να ανησυχεί: «Δεν έχω αντιληφθεί κάποιο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χρονιές. Έχω συμβόλαιο με την Agroinvest, έχω παραδώσει και σε καμιά εβδομάδα θα πάω να πληρωθώ». Από την πλευρά του, ο Στάθης Καρυπίδης από το Κιλκίς αναφέρει στην «ΥΧ»: «Σε δέκα μέρες υπολογίζω να ξεκινήσω τη σπορά. Πέρσι είχα βάλει 600 στρέμματα ηλίανθο και 100 ελαιοκράμβη. Πότισα μόνο μία φορά τον περασμένο Απρίλιο και έπιασα 380 κιλά ανά στρέμμα. Φέτος, σκοπεύω να τριπλασιάσω την ελαιοκράμβη και να μειώσω τον ηλίανθο, γιατί πιστεύω ότι μπορώ να πιάσω ακόμα καλύτερες αποδόσεις. Λένε ότι η τιμή μπορεί να πέσει 2-3 λεπτά, αλλά και πάλι είναι καλύτερα από το σιτάρι».