Προβληματισμός για την ελιά Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία

Σε κατάσταση έντονης ανησυχίας βρίσκονται οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών σε όλη την Αιτωλοακαρνανία, λόγω της απούλητης περσινής σοδειάς που, όπως επισημαίνεται από τους ίδιους τους παραγωγούς, αρχίζει πλέον να σαπίζει στους κάδους. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα για τη φετινή παραγωγή δεν είναι τα καλύτερα, με δεδομένο ότι, μέχρι στιγμής, η ζήτηση είναι μειωμένη ως και μηδενική.

Πριν από λίγες ημέρες, οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν στον Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας ύστερα από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να εκφράσουν τον προβληματισμό για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σπύρος Κοτοπούλης, έκανε λόγο για απόγνωση των παραγωγών, καθώς εκτός από τις περσινές απούλητες ποσότητες οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν τον ίδιο εφιάλτη και για τη φετινή σοδειά. Οι τιμές της φετινής σοδειάς πράσινων ελιών ακολουθούν τα περσινά χαμηλά επίπεδα, σε πολλές περιπτώσεις είναι κάτω του κόστους παραγωγής, κάτι που, όπως φαίνεται, θα γίνει και με τις μαύρες ελιές.

Ο ίδιος ζητά να ληφθούν μέτρα από την κυβέρνηση, όπως άμεση απορρόφηση – αποζημίωση της παραγωγής, η οποία βρίσκεται σε κάδους τα τελευταία δύο χρόνια και το σταμάτημα των εισαγωγών επιτραπέζιας ελιάς από τρίτες χώρες.