Προβληματίζει την Αρκαδία η μείωση της ζήτησης λαχανικών

Σε σταθερά επίπεδα κινείται η καλλιέργεια των φυλλωδών λαχανικών στην Αρκαδία. Η βασική επιλογή των παραγωγών είναι η συμβολαιακή γεωργία, με στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο τα ρίσκα της επιχειρηματικής επένδυσης.

Ο γεωπόνος και παραγωγός Κώστας Μαλίρης, που δραστηριοποείται σε μία καλλιέργεια 800 στρεμμάτων περίπου, μας δήλωσε ότι «ήταν μία χρονιά διαφορετική από την περσινή. Η συγκομιδή και η ποιότητα ήταν σε καλά επίπεδα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την αγορά». Ο κ. Μαλίρης καλλιεργεί μία ευρεία γκάμα λαχανικών. «Το iceberg στην αγορά κινήθηκε στα 1,30 με 1,40 ευρώ, σημειώνοντας μία μικρή άνοδο. Η τιμή του βέβαια εξαρτάται από μία σειρά άλλων παραγόντων.

Το μαρούλι, αν και δεν ήταν στα αζήτητα, δεν είχε τις τιμές που θα περιμέναμε και κινήθηκε από 20 έως 25 λεπτά. Οι λόλες είναι σταθερές σε ό,τι αφορά την τιμή τους, αλλά μειωμένες στην παραγωγή». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η καλλιέργεια απαιτεί άριστη οργάνωση και ιδιαίτερες αντοχές. Οι νέοι επιλέγουν πιο κλασικές καλλιέργειες, αδυνατώντας να διαχειριστούν όλη αυτή την ένταση και αρνούμενοι να μπουν στη διαδικασία του ρίσκου».

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της συμβολαιακής, δηλώνει ότι είναι μονόδρομος. «Από όλη τη χρονιά κρατάμε τη μείωση στη ζήτηση, που ήταν ιδιαίτερα μεγάλη», σημειώνει.