Προβληματίζουν οι τιμές για την επιτραπέζια ελιά στην Αρκαδία

Ακόμη μία οργανωμένη προσπάθεια για την προώθηση της βρώσιμης ελιάς Καλαμών ξεκίνησε στην Αρκαδία με τη συγκρότηση νέας Ομάδας Παραγωγών. Όπως εξηγεί εκ μέρους της Ομάδας ο παραγωγός, Χρήστος Βλάχος, «η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή από την πλευρά της παραγωγής, καθώς είχαμε μία αύξηση της τάξης του 30%».

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι τιμές «είναι τόσο χαμηλές, ώστε να μην υπάρχουν εμπορικές συναλλαγές και το προϊόν να είναι στις αποθήκες. Η περσινή τιμή ήταν 2,20 ευρώ ανά 200 τεμάχια».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, αυτήν τη στιγμή είναι αποθηκευμένοι 250 τόνοι βρώσιμης ελιάς. Την πτώση της τιμής, ο κ. Βλάχος την αποδίδει στην αύξηση της παραγωγής, ενώ σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμία πρόταση από τους μεταποιητές για να υπογράψουν κάποιο συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας, το οποίο θα μας δώσει μία ασφάλεια τόσο ως προς την τιμή, όσο και ως προς τη διάθεση του προϊόντος».

Όπως λέει, δεν αναζητούν υπερκέρδος, αλλά μία μέση τιμή πώλησης ρεαλιστική και βασισμένη στα σημερινά δεδομένα.

Οι επιπτώσεις από την προβληματική πορεία του προϊόντος είναι άμεσες. «Το κόστος καλλιέργειας είναι ιδιαίτερα υψηλό. Εάν δεν πληρωνόμαστε σωστά, δεν θα γίνεται σωστή καλλιέργεια και θα πέφτει η ποιότητα. Έτσι που το πάνε, στο τέλος δεν θα βρουν ελιά να αγοράσουν. Ας φέρουν ελιές από άλλες χώρες για να καταλάβουν και τη διαφορά. Αρκεί να γνωρίζει και ο καταναλωτής τι ελιές αγοράζει», προσθέτει.