Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τις αναπτυσσόμενες χώρες ότι η Ρωσία τούς προσφέρει φθηνά σιτηρά «για να δημιουργήσει νέες εξαρτήσεις, επιδεινώνοντας τις οικονομικές αδυναμίες και την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια», σύμφωνα με επιστολή που έφτασε στα χέρια του Reuters πριν από μερικές μέρες.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συνέταξε την επιστολή προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες της G20 για να τις παροτρύνει να μιλήσουν «με σαφή και ενιαία φωνή», ώστε να πιέσουν τη Μόσχα αφενός να επιστρέψει σε μια συμφωνία που θα επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα και αφετέρου να σταματήσει να στοχεύει τις γεωργικές υποδομές της Ουκρανίας.

«Καθώς ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και στις υψηλότερες τιμές, η Ρωσία προσεγγίζει τώρα ευάλωτες χώρες με διμερείς συμφωνίες για αποστολές σιτηρών σε μειωμένες τιμές, προσποιούμενη ότι λύνει ένα πρόβλημα, το οποίο ουσιαστικά η ίδια δημιούργησε», δήλωσε ο Μπορέλ. «Πρόκειται για μια κυνική πολιτική που χρησιμοποιεί σκόπιμα τα τρόφιμα ως όπλο για να δημιουργήσει νέες εξαρτήσεις, επιδεινώνοντας τις οικονομικές αδυναμίες και την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε στους Αφρικανούς ηγέτες την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών προς την Αφρική τόσο σε εμπορική βάση όσο και σε βάση βοήθειας, ώστε να εκπληρώσει τον κρίσιμο ρόλο της Μόσχας στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.