Προετοιμασία για τη σπορά του βαμβακιού

Να σταθεροποιηθεί ο καιρός περιμένουν οι Θρακιώτες βαμβακοπαραγωγοί, ώστε να ολοκληρώσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες και να περάσουν στη σπορά, που προσδιορίζεται γύρω στα τέλη του Απρίλη.

Οι διαρκείς βροχοπτώσεις στην περιοχή του Βόρειου Έβρου δεν επιτρέπουν στους αγρότες να προχωρήσουν σε καλλιεργητικές εργασίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπη Κουμπρίδη. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι καλλιεργητικές φροντίδες θα αρχίσουν μετά το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Στο Τυχερό Έβρου, η προετοιμασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, μεταφέρει ο παραγωγός Παναγιώτης Ζαπάρτας, εξαιτίας των βροχών. Υπολογίζει ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν, καιρού επιτρέποντος. «Γύρω στις 20 Απριλίου θα γίνει η προετοιμασία και μετά τις 25 του μήνα μέχρι και τις 10 Μαΐου θα γίνει η σπορά, ανάλογα με τις θερμοκρασίες και τις βροχές».

Στις περιοχές Φαναρίου, Μέσης και Γλυκονερίου, πριν από τις βροχές των τελευταίων ημερών, ορισμένοι παραγωγοί είχαν κάνει σβολοτρίφτη, αναφέρει ο Νίκος Μποτρότσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής. «Κάποιοι άλλοι είχαν κάνει από τον χειμώνα έναν καλλιεργητή, ώστε να ανοίξουν τα χωράφια μετά το όργωμα. Περιμένουμε να στεγνώσουν τα χωράφια και όσοι δεν έχουν προχωρήσει σε σβολοτρίφτη θα το πράξουν και στη συνέχεια θα κάνουν ενσωμάτωση ζιζανιοκτονίας και θα προχωρήσουν στη σπορά. Σε κάποιες περιοχές, που έχουν πιο ελαφριά χώματα και το έδαφος έχει απορροφήσει τη βροχή, πραγματοποιούν και άλλες εργασίες, κάνουν καλλιεργητές, έτσι ώστε να ετοιμάσουν τα χωράφια και μετά το Πάσχα να προχωρήσουν στη σπορά», περιγράφει.

Εξηγεί ότι η βροχή ήταν μεν ευεργετική για το χώμα, που διψούσε όλο τον χειμώνα, αλλά από τώρα και έπειτα θέλουν να σταματήσει και να καλυτερέψει ο καιρός, για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία πριν από τη σπορά.

«Πριν από δέκα ημέρες ήρθαν επιτέλους οι πολυπόθητες βροχές στον Νομό Ροδόπης, μετά από έναν άνυδρο χειμώνα, ο οποίος μας προβλημάτισε όλους πάρα πολύ», μεταφέρει ο παραγωγός και γενικός γραμματέας της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Νίκος Κουρκούτας, εξηγώντας ότι οι βροχές ήταν ευεργετικές για την προετοιμασία των χωραφιών για τις εαρινές σπορές.

«Περιμένουμε να στεγνώσουν τα χωράφια, ώστε να γίνει το τελευταίο ψιλοχωμάτισμα πριν από τη σπορά, η οποία θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα». Σημειώνει ότι, προς το παρόν, ο καιρός είναι άστατος και αναμένονται και άλλες βροχές.