Πρόγευση αυξήσεων για τη νέα σεζόν από τους ντοματάδες

Για εγγυημένη τιμή 10% πάνω από τη φετινή τελική δεσμεύεται στη βιομηχανική ο Νομικός

Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η καμπάνια της βιομηχανικής ντομάτας στην Κεντρική Ελλάδα, με τη συγκομιδή να αγγίζει πλέον το 80%, έχοντας μπει για τα καλά στις μεσοόψιμες και όψιμες φυτεύσεις.

Τα χαμόγελα για τη σημαντική βελτίωση που παρουσίαζε ποιοτικά η παραγωγή από το δεύτερο μισό της σεζόν και μετά ήρθαν να επισκιάσουν οι δυνατές βροχές της περασμένης εβδομάδας, οι οποίες «χτύπησαν», κατά κύριο λόγο, τα Φάρσαλα και τον Δήμο Κιλελέρ, αφήνοντας πίσω τους σημαντικές ζημιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα Φάρσαλα το νερό ξεπέρασε τα 80 χιλιοστά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, φτάνοντας κατά τόπους μέχρι και τα 95 χιλιοστά, ενώ στον Δήμο Κιλελέρ «έπιασε» τα 50 χιλιοστά.

«Το Σάββατο μεταβήκαμε στα Φάρσαλα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας για τον επιτόπιο έλεγχο, τη Δευτέρα πήγε και ο επόπτης της συγκεκριμένης περιοχής και, τελικά, βγήκε η αναγγελία για να υποβληθούν οι αιτήσεις αποζημίωσης», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης.

Προβληματισμένοι οι Θεσσαλοί

Συνυπολογίζοντας τις ζημιές αυτές, αλλά και τα προβλήματα που είχαν καταγραφεί στις πρώιμες και μεσοπρώιμες φυτεύσεις, όπως και το γεγονός ότι πάνω από το 60% των μελών προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, ο συνεταιρισμός φαίνεται να οδεύει προς μια μέση απόδοση της τάξης των 8 τόνων/στρέμμα.

«Το θετικό είναι ότι οι σαφώς βελτιωμένες φετινές τιμές καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος των απωλειών, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγρότες φέτος καλλιέργησαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Ειδικά το κόστος παραγωγής, από την ενέργεια και τα λιπάσματα μέχρι τα εργατικά χέρια, είναι μεσοσταθμικά αυξημένο κατά 35%».

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο βιομηχανικής ντομάτας του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, Παναγιώτη Καλογιάννη, πολλοί παραγωγοί εμφανίζονται απρόθυμοι να ασχοληθούν με το προϊόν την επόμενη σεζόν.

Όπως εξηγεί, «τα κόστη έχουν εκτοξευθεί σε δυσβάσταχτα επίπεδα και αρκετοί αγρότες σκέφτονται να γυρίσουν σε καλλιέργειες, όπως το σιτάρι και το κριθάρι που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες φροντίδες.

Στην περιοχή μας πάνω από 50% των γεωτρήσεων είναι ‘‘κομμένες’’, όσοι μπόρεσαν έκαναν κάποιες πληρωμές έναντι και μετά συνέχισαν με… ρύθμιση πάνω στη ρύθμιση. Οπότε οι βιομηχανίες θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους, γιατί αλλιώς διαφαίνεται περαιτέρω μείωση των εκτάσεων».

Οι μεταποιητές πάντως φαίνεται ότι έχουν λάβει το μήνυμα και ήδη σπεύδουν να δώσουν ένα θετικό στίγμα για την επόμενη σεζόν. Την αρχή έκανε ήδη ο Νομικός, ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι παραγωγοί κατοχυρώνουν δικαίωμα σύμβασης το 2023 και για το 50% της φετινής παράδοσης με εγγυημένη τιμή, αυξημένη κατά 10% από τις τελικές φετινές τιμές.

«Αν λάβει κανείς υπόψη του τα υψηλά επίπεδα στα οποία θα κλείσει φέτος η τιμή, νομίζω ότι πρόκειται για μια σημαντική αύξηση, ιδίως αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για τιμή εκκίνησης», σχολιάζει ο διευθυντής των εργοστασίων Δομοκού και Φαρσάλων, Θωμάς Τσιαγκλάνης, ο οποίος εκτιμά ότι «η επόμενη τριετία μπορεί να αποδειχθεί ‘‘χρυσή’’ για τη βιομηχανική ντομάτα. Σε αυτό το πλαίσιο, θελήσαμε να δώσουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα, ιδίως στους παραγωγούς που υπέστησαν φέτος ζημιές».

Ξανασυστήνεται το κλαμπ

Παράλληλα, η εταιρεία προχωρά στην επανασύσταση του «Club Nομικός» με όρους και προνόμια τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Όπως εξηγεί ο κ. Τσιαγκλάνης, «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στο τελικό σχέδιο, ωστόσο, η λογική του θα είναι να παρέχονται κάποια προνόμια με βάση τόσο την ποιότητα όσο και τη συνέπεια του παραγωγού, η οποία είναι κομβικής σημασίας σε μια συνεργατική σχέση».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «σε καμία περίπτωση, όμως, δεν σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ‘‘κλειστό κλαμπ’’ με αποκλειστικούς παραγωγούς. Ο παραγωγός πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι ελεύθερος να αποφασίζει αυτό που τον συμφέρει. Απλώς για εμάς, όπως προανέφερα, είναι πολύ σημαντική η συνέπεια».

Έξτρα σε όσους έκλεισαν το 50%

Πέραν αυτών και για τη φετινή χρονιά, η εταιρεία προσανατολίζεται να προσφέρει ένα έξτρα ποσό σε όσους είχαν κλείσει την τιμή για το 50% της παραγωγής. «Καθώς η κλειστή τιμή ήταν χαμηλότερη από αυτήν που τελικά θα δοθεί για το υπόλοιπο 50%, θα δώσουμε κάτι παραπάνω σε αυτούς τους παραγωγούς.

Πρόκειται για κίνηση που συνάδει και με τη δέσμευσή μας ότι σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε φέτος τις καλύτερες τιμές της αγοράς», υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.

Υψηλές οι αποδόσεις σε Αλμυρό και Βοιωτία

Παρά τα εμπόδια του καιρού, ο κ. Τσιαγκλάνης εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένος από την ποιότητα της ντομάτας που έχει παραλάβει φέτος ο Νομικός. «Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις πιθανότατα θα επηρεάσουν τα brix, όμως από το παρελθόν έχουμε δει ότι η επίπτωση γίνεται εμφανής συνήθως μετά από 5-7 μέρες.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, μετά το μέσο της παραγωγικής περιόδου, οι ντομάτες έχουν βελτιωθεί κατακόρυφα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αποδόσεις. Με την επιφύλαξη πάντα των καιρικών συνθηκών για το εναπομείναν διάστημα της καμπάνιας, δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η ντομάτα που θα παραλάβουμε φέτος θα είναι από τις καλύτερες της τελευταίας επταετίας», δηλώνει.

«Η Θεσσαλία και ιδίως η περιοχή της Χάλκης και κάποια χωράφια των Φαρσάλων αντιμετώπισαν πράγματι σοβαρά προβλήματα. Επιπλέον, όσοι παραγωγοί είχαν μόνο πρώιμες φυτεύσεις και καθόλου μεσοόψιμες ή όψιμες για να ισορροπήσουν κάπως την κατάσταση είναι σαφές ότι έχουν θέμα. Εκεί πρέπει να σταθεί αρωγός ο ΕΛΓΑ και εμείς από την πλευρά μας θα βρεθούμε δίπλα στους αγρότες μέσω του προγράμματος που τρέχουμε με την Εrgo και το οποίο καλύπτει ζημιές πέρα από αυτές που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ. Ωστόσο, υπάρχουν και περιοχές, όπως ο Αλμυρός ή η Βοιωτία που οι αποδόσεις ξεπερνούν τους 12-13 τόνους/στρέμμα και το καθαρό κέρδος διαμορφώνεται πάνω από 700 ευρώ/στρέμμα. Ιδιαίτερα καλές αποδόσεις βλέπουμε επίσης και στα Τρίκαλα», σημειώνει ο κ. Τσιαγκλάνης.

Ενόψει, πάντως, του κλεισίματος της σεζόν που τοποθετείται το επόμενο δεκαήμερο, ο συνομιλητής μας εκτιμά ότι «εφόσον ο καιρός δεν μας επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις, η χρονιά φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο».