Σε πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Βοοειδών η ΕΑΣΘ

Σε πρόγραμμα για τη διάσωση της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Βοοειδών η ΕΑΣΘ

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΑΣΘ Α.Ε.) που είναι πάντα στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας αφουγκραζόμενη, αφενός την Ελληνική κοινωνία και αφετέρου τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που ενώ παράγουν εξαιρετικής διατροφικής αξίας κρέας συνεχώς λιγοστεύουν, αποφάσισε να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση αυτή .

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της αποφάσισε να ενταχθεί στο πρόγραμμα διατήρησης των αυτόχθονων φύλων προκειμένου να διασώσει την ελληνική κόκκινη φυλή βοοειδών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΑΣΘ:

«Επί δεκαετίες ο Έλληνας καταναλωτής  ψάχνει για Ελληνικό Ποιοτικό  Βόειο  Κόκκινο κρέας για να καλύψει τις  διατροφικές του ανάγκες  Παρόλα αυτά η Ελληνική κτηνοτροφία συνεχώς συρρικνώνεται , ενώ σήμερα  ΄έχει τη δυνατότητα να καλύψει μόνο το 8%  των αναγκών του βόειου κρέατος. Η  ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΑΣΘ Α.Ε.)  που είναι πάντα στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Κεντρικής Μακεδονίας αφουγκραζόμενη  αφενός  την Ελληνική κοινωνία και αφετέρου  τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που ενώ παράγουν εξαιρετικής  διατροφικής αξίας κρέας  συνεχώς λιγοστεύουν, αποφάσισε  να λάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ανατρέψει την κατάσταση αυτή .

Έτσι με υπερηφάνεια και μεγάλες προσδοκίες ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2017  τον σύνδεσμο για την Ελληνική Κόκκινη Φυλή Βοοειδών. Το πρόγραμμα αφορά το σχέδιο διαφύλαξης της καθαρότητας της Ελληνικής Κόκκινης Φυλής Βοοειδών καθώς και την ανάδειξης της ποιοτικής υπεροχής του κρέατός της, ώστε ο παραγωγός να μπορεί να την πιστωθεί με όρους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας στο επίπεδο της εμπορίας του προϊόντος αλλά και ο καταναλωτής  να μπορεί να επιλέξει ποιοτικό  Ελληνικό μοσχαρίσιο κρέας.

Το εργαλείο που επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί για να επιτευχθεί ο στόχος είναι η δράση 10.2.1 “Γενετικοί πόροι στην Κτηνοτροφία”, του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. H υλοποίηση του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων της Νέας Μεσήμβριας, καθώς είναι αναγκαία η εφαρμογή μεθόδων γενετικής βελτίωσης των κοπαδιών και η πιστοποίησή τους.

 Το πρόγραµµα άρχισε να υλοποιείται από το Σεπτέμβριο του 2017 µε τη συµµετοχή 27 εκμεταλλεύσεων που εκτρέφανε  συνολικά γύρω στις 1700 ζώα   Ελληνικής Κόκκινης Φυλής   ενώ  σήμερα  συμμετέχουν 35 εκμεταλλεύσεις που εκτρέφουν γύρω στα 2500 ζώα . 

Η δράσεις του συνδέσμου χωρίζεται  σε τρία επίπεδα: 

  1. Συλλογή – τήρηση στοιχείων γενεαλογίας των ζώων.
  2. Συγκέντρωση στοιχείων ελέγχου αποδόσεων.
  3. Ενημέρωση παραγωγών και καταναλωτών.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού  είναι αφενός βραχυπρόθεσμα, που αφορούν την ανάδειξη της ποιότητας του κρέατος  ενώ αφετέρου έχουμε να κάνουμε με τη  Βελτιώση των ζώων.

Στόχοι μας είναι :

  • Να διαδοθεί ,να ενημερωθεί ,να διαφημιστεί και να μάθει ο κάθε Έλληνας και Ελληνίδα ότι υπάρχουν Ελληνικά ζώα κρεατοπαραγωγικής κατεύθυνσης και ότι μπορεί και  πρέπει να εμπιστεύεται και να καταναλώνει .  Ειδικότερα να εμπιστεύεται την  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΦΥΛΗ  βοοειδών κρεατοπαραγωγής γιατί ελέγχεται και πιστοποιείται από Ελληνικούς δημόσιους και  Ιδιωτικούς οργανισμούς . Αυτά τα ζώα δεν εισάγονται ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΕΔΩ.
  • να διατηρήσουμε  την ποιότητα που και  είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα αφού στην  περιοχή της ορεινής  Θεσσαλονίκης,  εκτρέφονται  ζώα ελεύθερα στη φύση για 8 μήνες το χρόνο, με το φυσικό περιβάλλον . Η ελευθερία των ζώων να εγγυάται την ποιότητα τους
  • να αυξήσουμε την ποσότητα κρέατος με τη βοήθεια των επιστημόνων που έχει το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Νέας Μεσήμβριας  και  το επιστημονικό  – τεχνικό προσωπικό  που έχει η ΕΑΣΘ ΑΕ.

Έτσι όπου αναγράφεται ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΚΚΙΚΗ ΦΥΛΛΗ ο καταναλωτής να αναγνωρίζει ότι επρόκειτο για ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΥΣΗ  – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ».