Πρόγραμμα υπεύθυνης ιχθυοκαλλιέργειας από Βασιλόπουλο, Νηρέα και WWF

«Υπεύθυνη Αλιεία» ονομάζεται το πρόγραμμα που θέτει σε εφαρμογή η ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με το WWF και τη Νηρεύς για την παροχή περιβαλλοντικά υπεύθυνων ελληνικών ψαρικών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του WWF για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια και την τεχνογνωσία της ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. -με την οποία υπάρχει ήδη μακροχρόνια συνεργασία- στην ιχθυοκαλλιέργεια, η ΑΒ Βασιλόπουλος δημιουργεί μια ισχυρή συμμαχία για την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος με στόχο την ανάπτυξη υπεύθυνων πρακτικών ιχθυοκαλλιέργειας.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στην πρωτοβουλία «Βελτίωσης υπεύθυνης υδατοκαλλιέργειας» (Aquaculture Improvement Project) και ξεκινάει από τη διαδικασία βελτίωσης των πρακτικών διαχείρισης των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας τσιπούρας και λαβρακίου της ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε., στο Αλιβέρι, στον Αστακό και στη Ναύπακτο.

Στόχος του προγράμματος -που υλοποιείται με βάση τα πρότυπα της οικολογικής πιστοποίησης του ανεξάρτητου, διεθνούς οργανισμού Aquaculture Stewardship Council (ASC)- είναι η υπεύθυνη διαχείριση των επιδράσεων στο περιβάλλον και στον άνθρωπο από την ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία αποτελεί έναν κλάδο δραστηριότητας με σημαντικές προοπτικές εξέλιξης και αποδεδειγμένη συνεισφορά στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Υπεύθυνη Αλιεία», το WWF και η ΑΒ Βασιλόπουλος, σε συνεργασία με τους αλιείς γριγρί της Καβάλας, την εταιρία εμπορίας ψαριών «Μανιός» και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), ξεκίνησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο ένα πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας στόλου (Fisheries Improvement Project). Στόχος της πρωτοποριακής αυτής συνέργειας είναι η επίτευξη βιωσιμότητας του στόλου γριγρι της Καβάλας που αλιεύει γαύρο και σαρδέλα σύμφωνα με τα πρότυπα της οικολογικής πιστοποίησης αλιείας MSC.