Προκηρύχθηκαν τα έργα ανάπλασης στη λίμνη Καϊάφα

Προκηρύχθηκαν τα έργα ανάπλασης στη λίμνη Καϊάφα
Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΚΑΙΑΦΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΛΕΙΑΣ.ΛΗΨΗ ΜΕ DRONE.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
-Διαφήμιση-

Από την ΕΤΑΔ προκηρύχθηκαν τα έργα που προβλέπεται να γίνουν για την αξιοποίηση του Καϊάφα για τα οποία έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση ύψους 5 εκ. ευρώ.

Τα έργα που αναμένεται να κατασκευασθούν είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
Εγκατάσταση τεχνητών νησίδων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο εκσυγχρονισμού των λουτρών της λίμνης Καϊάφα.

Οι νησίδες θα είναι πλωτές, ελαφριάς κατασκευής σε κατάλληλες θέσεις εντός της λίμνης και θα εξυπηρετήσουν την προσέλκυση της άγριας ζωής. Η πρώτη νησίδα θα τοποθετηθεί στα βόρεια και η δεύτερη στα νότια της λίμνης.

Το έργο εκσυγχρονισμού θα υλοποιηθεί σε ακίνητο της ΕΤΑΔ με έκταση 5.210.342 τ.μ, που περιλαμβάνει:

  • Tη λίμνη Καΐάφα
  • Tο νησί της Αγ. Αικατερίνης
  • Tη χερσαία έκταση περιμετρικά της λίμνης,
  • Tην παράκτια ζώνη δάσους και αμμοθινών,
  • Τις ιαματικές πηγές του μεγάλου και μικρού σπηλαίου των Ανιγρίδων Νυμφών
  • Το νησί της Αγ. Αικατερίνης στη λίμνη Καϊάφα διαμορφώθηκε με τη χρησιμοποίηση προϊόντων εκσκαφών και εκβαθύνσεων προκειμένου να συνδεθούν 2-3 μικρότερες νησίδες που βρίσκονταν στην ίδια θέση.

Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό την συντήρηση και την αποκατάσταση των υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων (με νέα συνολική δυναμικότητα 204 κλίνες) καθώς και των συνοδών υποδομών τους (δίκτυα, πρόσβαση, λιμενικά κλπ.), σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και οριοθέτηση ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής και αθλητισμού, καθώς και συνοδά έργα περιβαλλοντικού περιεχομένου στην περιοχή.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου τουριστικού προορισμού, με δυνατότητες ποιοτικής φιλοξενίας και αναψυχής-αθλητισμού, σε συνδυασμό με ήπιες και εναλλακτικές δραστηριότητες, καθώς και ενημέρωσης για την σημαντική περιβαλλοντική αξία της περιοχής.

Αναλυτικά, θα γίνουν εργασίες στα ξενοδοχεία:

Γεράνιο, κατηγορίας 2 αστέρων για δυναμικότητα 50 κλινών, (διέθετε 77 κλίνες)
Αρήνη, κατηγορίας 3 αστέρων, για δυναμικότητα 50 κλινών, (διέθετε 101 κλίνες και ανήκε στην κατηγορία 1 αστεριού),
Παλαιά Λαϊκά – Ξενών, Α κατηγορίας 2 αστέρων, για δυναμικότητα 50 κλινών, (διέθετε 56 κλίνες και ανήκε σε κατηγορία 1 αστεριού),
Νέα Λαϊκά – Ξενών, Β κατηγορίας 2 αστέρων, για δυναμικότητα 20 κλινών, (διέθετε 50 κλίνες, και ανήκε σε κατηγορία 1 αστεριού).
Στις τουριστικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται και το ξενοδοχείο Ολυμπία που ήδη λειτουργεί.

Στη βορειοανατολική όχθη του νησιού θα γίνει αποκατάσταση και επέκταση ενός προβλήτα σε υφιστάμενη θέση για την υποστήριξη δραστηριοτήτων αναψυχής που θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση πλωτής λεκάνης αποθεραπείας, καθώς και συντήρησης. Προβλέπεται επίσης η επέκταση ενός δεύτερου υφιστάμενου προβλήτα για την εξυπηρέτηση μικρών πλοιαρίων, που θα πραγματοποιούν τη μεταφορά προς και από την απέναντι όχθη της λίμνης όπου βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά.

Επίσης, θα γίνει εγκατάσταση παρατηρητηρίων άγριας ζωής σε κατάλληλες θέσεις στην περίμετρο της λίμνης, προκειμένου να συμβάλλουν στην ανάδειξη μέσω της παρατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Τέλος, προβλέπεται η εγκατάσταση ενημερωτικών περιπτέρων, σε κατάλληλα επιλεγμένες θέσεις, καθώς και μετατροπή υφιστάμενου κτιρίου σε κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Πηγή: ert.gr

-Διαφήμιση-