Προς αναστολή το πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στην αναστολή της ποινής έξτρα φόρου για όσους δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό e-αποδείξεων το 2020 προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο, λόγω των αλλαγών που προκάλεσε η πανδημία στο πεδίο της κατανάλωσης.

Από τη μια πλευρά ένας μεγάλος αριθμός πολιτών εξοικειώθηκε…θέλοντας και μη με το «πλαστικό χρήμα», κάνοντας χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Από την άλλη όμως και λόγω της έντονης αβεβαιότητας μια εξίσου μεγάλη μερίδα φορολογουμένων αποφάσισε να περιορίσει τις δαπάνες του κάνοντας αποταμίευση, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην αύξηση των καταθέσεων η οποία ξεπέρασε τα 16 δις. ευρώ την περασμένη χρονιά.

Οι δύο αυτοί λόγοι οδηγούν το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να «παγώσει» για φέτος το μέτρο της επιβολής ποινής, χωρίς να αποκλείεται να θεσπιστούν κι επιπλέον κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, οι φορολογούμενοι (και οι αγρότες) πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 30% των εισοδημάτων τους. Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τότε ο φόρος που προκύπτει προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με συντελεστή 22%.

Ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής νοούνται οι κάρτες [χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες (prepaid cards)], η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), η πληρωμή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), η πληρωμή μέσω ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και η καταβολή μετρητών σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay.