Προσδιορίζοντας τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής της ελιάς και την αξία της μετασυλλεκτικής λίπανσης (video)

του Κώστα Τρυφωνόπουλου, Business Development Manager
foliar and fertigation, Yara Ελλάς

Η συγκομιδή της ελιάς στην Ελλάδα γίνεται κυρίως από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο. Ωστόσο, κάποια ερωτήματα που προβληματίζουν τους παραγωγούς είναι τα εξής:

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συγκομιδή;
Ποια η σχέση της συγκομιδής με την ποιότητα του ελαιολάδου και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες;
Πότε ο καρπός έχει τη μέγιστη ελαιοπεριεκτικότητα;

Προτού δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, ας δούμε πότε ωριμάζει ο ελαιόκαρπος. Η ωρίμανση του ελαιόκαρπου ξεκινάει με την εμφάνιση των πρώτων μωβ κηλίδων πάνω στον πράσινο καρπό και ολοκληρώνεται όταν όλοι οι ελαιόκαρποι αποκτήσουν το χαρακτηριστικό χρώμα της εκάστοτε ποικιλίας. Η διαδικασία της ωρίμανσης δεν γίνεται ταυτόχρονα σε όλους τους καρπούς ενός δέντρου, αλλά σταδιακά. Ο χρόνος ωρίμανσης εξαρτάται από το ύψος της παραγωγής, την ποικιλία και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Καθώς εξελίσσεται η ωρίμανση, αυξάνεται και η περιεκτικότητα των καρπών σε λάδι και φτάνει στο μέγιστο, όταν δεν υπάρχουν πια πράσινοι καρποί στο δέντρο. Τότε είναι το σημείο που ο καρπός έχει το μέγιστο μέγεθός του. Από το σημείο αυτό και μετά, η ολική ελαιοπεριεκτικότητα σε βάρος παραμένει πρακτικά σταθερή, αν και η απώλεια υγρασίας από τον καρπό αυξάνει την ποσοστιαία ελαιοπεριεκτικότητά του. Η στρεμματική απόδοση σε ελαιόλαδο δεν αυξάνεται από το σημείο της πλήρους ωρίμανσης και μετά.

Είναι γνωστό πως το πιο αρωματικό ελαιόλαδο παράγεται όταν συγκομίζουμε στα αρχικά στάδια της ωρίμανσης, όταν δηλαδή έχουμε μεγάλο ποσοστό πράσινων καρπών. Όσο καθυστερούμε τη συγκομιδή, οι οργανοληπτικές ιδιότητες των ελαιόκαρπων φθίνουν.

Συμπερασματικά, ο σωστός χρόνος συγκομιδής της ελιάς είναι όταν ο ελαιόκαρπος έχει ωριμάσει πλήρως, δεν έχουμε δηλαδή πράσινους καρπούς στο δέντρο, οπότε έχουμε την καλύτερη απόδοση σε ελαιόλαδο. Αν, όμως, θέλουμε καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο, τότε πρέπει να συγκομίσουμε λίγο νωρίτερα (10-20 ημέρες), με την παραδοχή ότι η ποσότητα του ελαιολάδου θα είναι ελαφρώς μικρότερη.

Ο χρόνος συγκομιδής του ελαιόκαρπου επηρεάζει σημαντικά και το μέγεθος της ανθοφορίας της επόμενης χρονιάς. Αν η συγκομιδή γίνεται πολύ όψιμα και ο ελαιόκαρπος μείνει για μεγάλη περίοδο πάνω στα δέντρα, η ανθοφορία της επόμενης χρονιάς θα είναι φτωχή και με χαμηλό ύψος παραγωγής. Η όψιμη συγκομιδή επηρεάζει τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, που γίνεται κατά την περίοδο του χειμώνα, λόγω ανταγωνισμού με τους υπάρχοντες καρπούς.

Με τη συγκομιδή, εκτός από τον ελαιόκαρπο, αφαιρούμε από τα δέντρα και σημαντικές ποσότητες από υδατάνθρακες και θρεπτικά συστατικά. Όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή τόσο μεγαλύτερη είναι και η «εξάντληση» του δέντρου για την επόμενη χρονιά, δίνοντας περιορισμένη ανθοφορία και χαμηλή παραγωγή.

Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θρέψης είναι απαραίτητο για να επαναφέρει σε επάρκεια τα επίπεδα των θρεπτικών στοιχείων που αφαιρέθηκαν με τον ελαιόκαρπο και να δώσει τη δυνατότητα στα δέντρα να υποστηρίξουν μία καλή παραγωγή και την επόμενη χρονιά. Θα πρέπει να περιλαμβάνει μία με δύο διαφυλλικές λιπάνσεις μετά τη συγκομιδή. Οι διαφυλλικές λιπάνσεις, αν είναι σωστά τοποθετημένες στο πρόγραμμα θρέψης, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «μικροεπεμβάσεις» με εντυπωσιακά αποτελέσματα, συνδράμοντας σημαντικά στην αύξηση της παραγωγής και στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Για την καλλιέργεια της ελιάς, η διαφυλλική λίπανση μετά τη συγκομιδή αυξάνει τις συγκεντρώσεις ορισμένων θρεπτικών στοιχείων και ειδικότερα κάποιων ιχνοστοιχείων εντός των δέντρων. Αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, ώστε να επιτύχουμε μια πλούσια ανθοφορία που είναι η βάση για μια μεγάλη παραγωγή.

Το ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο είναι ποιο σκεύασμα θα εφαρμόσουμε κατά τη διαφυλλική λίπανση μετά τη συγκομιδή.

Εδώ έρχεται η πρόταση της Yara, που ως παγκόσμιος ηγέτης στη θρέψη των καλλιεργειών, παρέχει τα κατάλληλα προϊόντα σε κάθε στάδιο ανάπτυξης της καλλιέργειας. Στη Yara Ελλάς, λαμβάνοντας υπόψη την αξία της καλλιέργειας της ελιάς στην αγροτική παραγωγή, και καθώς η θρέψη είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την επίτευξη μέγιστων αποδόσεων, έχουμε μελετήσει σε βάθος τις ανάγκες θρέψης και έχουμε αναπτύξει ειδικό χαρτοφυλάκιο προϊόντων για να καλύψουμε τις ανάγκες του ελαιοκαλλιεργητή.

Τα προϊόντα διαφυλλικών εφαρμογών YaraVita έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ταχεία δράση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των θρεπτικών ανεπαρκειών της καλλιέργειας. Τα διαφυλλικά σκευάσματα YaraVita αποτελούνται από υψηλής ποιότητας θρεπτικά στοιχεία με βοηθητικές ουσίες, όπως διαβρέκτες, προσκολλητικά μέσα και βοηθήματα απορρόφησης, τα οποία ελέγχουν και ενισχύουν την απόδοση.

Συνθέσεις των προϊόντων YaraVita

YaraVita BRASSITREL PRO

YaraVita BUD BOOST

N (ουρικό)

6.9% β/ο

N (ουρικό)

6.9% β/ο

Ca

8.9% β/ο

P2O5

5% β/ο

Mg

٧٪ β/ο

MgO

24% β/ο

Β

٦٪ β/ο

Β

3% β/ο

Mn

٧٪ β/ο

Zn

10% β/ο

Mo

0.4% β/ο

   

 

Η διαφυλλική εφαρμογή με YaraVita BRASSITREL PRO μετά τη συγκομιδή επηρεάζει τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, ώστε να πάρουμε πιο πλούσια ανθοφορία την ερχόμενη άνοιξη. Το YaraVita BRASSITREL PRO δίνει στο δέντρο ένα μείγμα θρεπτικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων σε μια περίοδο που η ρίζα δεν είναι ιδιαίτερα ενεργή. Τέλος, εάν η συγκομιδή γίνεται νωρίς (Νοέμβριος-Δεκέμβριος) προτείνεται άλλος ένας διαφυλλικός ψεκασμός κατά το φούσκωμα των οφθαλμών (συνήθως κατά τον Φεβρουάριο) με το προϊόν YaraVita BUD BOOST.

Το YaraVita BRASSITREL PRO είναι ένα συμπυκνωμένο διάλυμα, εύκολο στη χρήση, στη μέτρηση και στην αναμειξιμότητα στη δεξαμενή ψεκαστικού διαλύματος. Παράλληλα, αποτελεί σημαντική πηγή θρεπτικών στοιχείων για τις καλλιέργειες, όταν εφαρμοστεί τον κατάλληλο χρόνο. Το ελεγχόμενο μέγεθος σωματιδίων διασφαλίζει την άμεση απορρόφησή του και τη διαθεσιμότητά τους προς τα φυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, μειώνεται η ανάγκη για επαναληπτικές εφαρμογές, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα για τον παραγωγό.

Το YaraVita BUD BOOST είναι ένα υγρό σκεύασμα που συνδυάζει κύρια θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία σε υψηλές συγκεντρώσεις για διαφυλλικές εφαρμογές, για να βελτιώνει την άνθιση και την καρπόδεση. Μετασυλλεκτική εφαρμογή του ενισχύει τα επίπεδα ψευδαργύρου, μαγνησίου και βορίου για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.

Τέλος, η Yara διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων και για τη βασική λίπανση της ελιάς. Η σειρά YaraMila διαθέτει μια γκάμα από τύπους σύνθετων λιπασμάτων, με την τεχνολογία της πέρλας (prill) και με την τεχνολογία P-Extend® (με τρεις διαφορετικές μορφές φωσφόρου), που μπορούν να εφαρμοστούν στην καλλιέργεια της ελιάς, ελαιοποιήσιμης και επιτραπέζιας.

Ανάλογα με τον τύπο του εδάφους, μπορούμε να επιλέξουμε για τη βασική λίπανση της ελιάς ένα από τα παρακάτω προϊόντα:

YaraMila PANTHER: Ένα λίπασμα σχεδιασμένο για την καλλιέργεια της ελιάς, βασισμένο στις απαιτήσεις της καλλιέργειας, προσθέτοντας τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, που χρειάζεται το δέντρο.

YaraMila COMPLEX: Ένα λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα καλίου, που συνιστάται όταν οι ανάγκες της καλλιέργειας σε κάλιο είναι υψηλές. Βρίσκει ευρεία εφαρμογή στην καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς.

YaraMila SPRINTER: Είναι ένα λίπασμα με αναλογία NPK 3:1:2, πολύ κοντά στις απαιτήσεις της ελιάς.

Θέλετε να μάθετε τα πάντα για τη λίπανση της ελιάς;

Παρακολουθήστε το δεύτερο video της Yara Ελλάς για τη Λίπανση της Ελιάς, όπου η κ. Μαρία Ψαρρού, Marketing Operations & Content Manager, αναφέρεται στην αξία της καλλιέργειας για τη χώρα μας και ο κ. Νίκος Μυτιλέκας, Marketing & Agronomy Manager αναλύει τις ανάγκες της καλλιέργειας σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και προτείνει εφαρμογές με τα προϊόντα λίπανσης της Yara, για επιφανειακές εφαρμογές, αλλά και για εφαρμογές μέσω υδρολίπανσης ή διαφυλλικά.

Μαζί, καλλιεργούμε ένα καλύτερο αύριο!

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.yara.gr.