Προσεγγίζει τα 70 σεντς το βαμβάκι στο χρηματιστήριο

Εν μέσω δύο αντίρροπων δυνάμεων κυλά η φετινή εκκοκκιστική σεζόν την ώρα που η συγκομιδή του σύσπορου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι παραδόσεις στα εργοστάσια ή στις αλάνες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς.

Από τη μια πλευρά, το Χρηματιστήριο Βάμβακος διατηρεί το ανοδικό τέμπο, κατοχυρώνοντας το τελευταίο διάστημα «περιοχές» τιμών ολοένα και πιο κοντά στα 70 σεντς/λίμπρα, με τα θεμελιώδη μάλιστα να διαφαίνονται ευνοϊκά. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Οκτωβρίου, ενδεικτικά, ο Δεκέμβριος έκλεισε στα 69,22 σεντς/λίμπρα ενώ τα συμβόλαια Μαρτίου στα 69,93 σεντς/λίμπρα.  

Την ίδια στιγμή όμως η φυσική αγορά παραμένει υποτονική, με τις πωλήσεις και τις φορτώσεις εκκοκκισμένου να βρίσκονται πίσω από τα συνήθη για την εποχή επίπεδα ενώ το basis (δηλαδή το πριμ που λαμβάνουν τα ελληνικά εκκοκκιστήρια επί των χρηματιστηριακών τιμών) παραμένει μηδενικό.

Πηγές της αγοράς επιβεβαιώνουν ότι οι πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τους 80.000 τόνους, παραμένουν ωστόσο κάτω από τους 100.000 τόνους σε σύνολο 300.000 τόνων αναμενόμενης φετινής παραγωγής εκκοκκισμένου.

Τα παραπάνω «μεταφράζονται» προς το παρόν σε μια στασιμότητα σε επίπεδο τιμών παραγωγού αφού τα 40 και τα 41 λεπτά/κιλό στην «πόρτα» του εκκοκκιστηρίου και τα 37-38 στο χωράφι (δίχως να συμπεριλαμβάνονται τα πριμ για ποικιλίες με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά) είναι ο κανόνας αυτή τη στιγμή για το σύσπορο.

 

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας.