Προσφέρουμε στον παραγωγό υβρίδια ηλίανθου με υψηλές αποδόσεις, προσαρμοστικότητα και γενετική ανοχή σε ασθένειες

Σιγουριά για καλό προϊόν και αποδοτική παραγωγή

του Γιώργου Παπακώστα, SE Technical Expert & Marketing Specialist

Η Syngenta είναι παγκόσμια δύναμη στον αγροτικό τομέα, με πολλές επενδύσεις στην έρευνα για ανάπτυξη νέων προϊόντων, σε φυτοπροστασία και σπόρους. Παρακολουθεί τις ανάγκες της αγοράς και έχει στο χαρτοφυλάκιό της λύσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες που έχει ο κάθε καλλιεργητής.

Στην καλλιέργεια του ηλίανθου, είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο, με κύριο στόχο της έρευνας τη δημιουργία χαρακτηριστικών στα υβρίδια ως προς:

◆ Προσαρμοστικότητα, σταθερότητα και υψηλή απόδοση σε κιλά σε διαφορετικές, αλλά και δύσκολες συνθήκες.

◆ Αντοχή σε ζιζανιοκτόνα.

◆ Αντοχή σε ασθένειες (περονόσπορος, φόμα, μακροφομίνα, σκληροτίνια).

◆ Αντοχή στην οροβάγχη.

Ευρέως γνωστά υβρίδια είναι το ΝΚ ΝΕΟΜΑ με την αξεπέραστη υψηλή παραγωγικότητα (έκανε την καλλιέργεια του ηλίανθου ελκυστική σε δυνατά χωράφια), αλλά και τα SY BACARDI CLP & SY DIAMANTIS, με τη μεγάλη προσαρμοστικότητα και τις αποδόσεις σε δύσκολες συνθήκες.

Επίσης η εταιρεία διαθέτει και τα δύο High Oleic υβρίδια, τα SY EXPERTO & SY TALENTO, με ανοχή στις τελευταίες φυλές του περονόσπορου. Τα παραπάνω δύο υβρίδια ξεχωρίζουν για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ολεϊκό οξύ (High Oleic), αλλά κυρίως εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις, σε όποια περιοχή καλλιεργήθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να κερδίσει από την τιμή σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή: Σιγουρεύουν τα οφέλη στο εισόδημα του παραγωγού.

Βλέποντας μπροστά, αποτέλεσμα της έρευνας για το 2021 είναι τα τρία νέα υβρίδια που θα τοποθετηθούν στη ελληνική αγορά, τα οποία θα έχουν γενετική αντοχή στις τελευταίες φυλές του περονόσπορου και τις τελευταίες φυλές της οροβάχγης. Πρόκειται για το SY CHELSEA CLP τεχνολογίας Clearfield Plus και τα SUOMI HTS & NX92357 (Sureli HTS) τεχνολογίας Granstar.

Επιλογές που ξεχώρισαν για τη σταθερότητά τους και τις υψηλές αποδόσεις, όπου και αν δοκιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και έρχονται να καλύψουν όλες τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στην καλλιέργεια του ηλίανθου. Η έρευνα συνεχίζεται και έχουμε προγραμματίσει πειραματικούς αγρούς ανά την Ελλάδα, στους οποίους θα δοκιμάσουμε το νέο υλικό μας.

Το 2022, θα εισαγάγουμε και άλλα νέα υβρίδια και των δύο τεχνολογιών ζιζανιοκτονίας (Clearfield/Clearfield Plus & Granstar), με βασικά χαρακτηριστικά τη σταθερότητα σε υψηλές αποδόσεις, την προσαρμοστικότητα σε διάφορες καλλιεργητικές συνθήκες και τη γενετική ανοχή στις τελευταίες φυλές του περονόσπορου και της οροβάγχης.

Η Syngenta, επίσης, θα προχωρήσει και σε δοκιμές υβριδίων που θα έχουν αντοχή και στους δύο τύπους ζιζανιοκτονίας (δηλαδή, θα μπορούν να ψεκαστούν είτε με Imazamox, είτε με Granstar), δίνοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να επιλέξει το ζιζανιοκτόνο ανάλογα με το πρόβλημα ζιζανίων που έχει να αντιμετωπίσει.

Στην καλλιεργητική σεζόν που είναι μπροστά μας, το ζητούμενο είναι ο Έλληνας αγρότης να μπορέσει να καλλιεργήσει με επιτυχία, εξασφαλίζοντας υψηλή απόδοση και να σιγουρέψει την παραγωγή του. Εμείς, οι άνθρωποι της Syngenta, σε συνεργασία με το επιλεγμένο δίκτυο συνεργατών μας, είμαστε κοντά του, με γνώση των αναγκών του και με λύσεις δοκιμασμένες που τον φέρνουν πιο κοντά σε αυτή την επιτυχία.