Απαιτείται προσωπικό για έλεγχο δέντρων απ΄την Τριστέτσα

Απαιτείται προσωπικό για έλεγχο δέντρων απ΄την Τριστέτσα
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την σημασία της παροχής προσωπικού για τον απαραίτητο έλεγχο των καλλιεργείων από τον ιό της Τριστέτσας, που έπληξε δέντρα του αργολικού κάμπου, τονίζει μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται ότι: «Ιδιαίτερα έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση της εμφάνισης προσβεβλημένων από τον ιό Citrus tristeza (τριστέτσα) δένδρων στην περιοχή της Αργολίδας, με εμφάνιση του φαινόμενου και σε νέες περιοχές, όπως το Μοναστηράκι, ο Ίναχος, το Κουτσοπόδι, αλλά και η Δαλαμανάρα. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αργολίδας με υπόμνημα προς το Υπουργείο έχει ζητήσει από τον προηγούμενο Ιούλιο έκτακτο εποχιακό προσωπικό, απαραίτητο για την πραγματοποίηση συστηματικού ελέγχου του Αργολικού κάμπου. Δυστυχώς, από πέρσι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, ενώ η απάντηση του κ. Μπόλαρη με αριθμ. πρωτ. 427/12.4.2016 στην ερώτησή μου με αριθμ. πρωτ. 3940/11.03.2016 δεν αφορά άμεσα έκτακτα μέτρα αλλά κατευθυντήριες γραμμές  για δράσεις σε στρατηγικό επίπεδο.

-Διαφήμιση-

Ένα ακόμη θέμα που αναστάτωσε τους παραγωγούς της Αργολίδας είναι η αδυναμία άμεσης εκτίμησης των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες από τον ΕΛΓΑ το 2016, γιατί εφόσον απομακρυνθούν χρονικά οι εκτιμήσεις από την χρονική στιγμή της ζημιάς τόσο πιο επισφαλείς θα είναι οι εκτιμήσεις.  Σε συνδυασμό με την υπ΄ αριθμ. 5432/17.05.2016 ερώτηση, επιβάλλεται να αρχίσει άμεσα η διενέργεια εκτιμήσεων, καθώς την 21η Μαΐου 2016 σημειώθηκαν νέες σοβαρές ζημιές στην περιοχή από χαλαζόπτωση.

Τέλος, επιπτώσεις παρατηρούνται και στη φετινή σοδειά των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Ναυπλιέων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του έτους. Στις πληγείσες περιοχές του Νέου Ροεινού, Προφήτη Ηλία, Νέας Τίρυνθα, Πυργιώτικων, Λευκακίων, Ασίνης, Κάντιας, Παναριτίου, Πουλακίδας, Αμαριανού, Παναγιάς και άλλες όπως αποτυπώνονται από το Δήμο, απαιτείται η άμεση καταγραφή των ζημιών και να υποβληθεί αίτημα για παροχή έκτακτης ειδικής ενίσχυσης για τη συνέχιση της παραγωγικής τους ικανότητας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός αν πάρχει πρόβλεψη για άμεση διάθεση προσωπικού στην αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. Αργολίδας, ώστε να συνεχιστούν σε ευρεία κλίμακα και με την καλύτερη δυνατή κάλυψη του νομού οι αναγκαίοι έλεγχοι για την τριστέτσα;

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας στο θέμα των άμεσων εκτιμήσεων ζημιών στην περιοχή της Αργολίδας από τον ΕΛΓΑ;».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki