Προσπάθεια κατοχύρωσης του μελιού ασφάκας Ξηρομέρου ως το τρίτο μέλι ΠΟΠ της Ελλάδας

Την κατοχύρωση και πιστοποίηση του μελιού ασφάκας που παράγεται στο Ξηρόμερο, ως προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και Περιοχής Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ/ΠΓΕ) επιχειρεί ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας, σε μια προσπάθεια να αναδείξει το τοπικό αυτό μέλι και την υψηλή διατροφική του αξία.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Νικολάου, η παραγωγή μελιού ασφάκας στο Ξηρόμερο είναι πιο πλούσια και πιο συχνή σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, λόγω της τοπικής ιδιαιτερότητας που έχει το φυτό, καθώς το άνθος του διαθέτει κοντά πέταλα και η μέλισσα μπορεί να προσεγγίσει με ευκολία το νέκταρ.

Η ασφάκα (Phlomis fruticosa) είναι ξυλώδης θάμνος που φυτρώνει κυρίως σε πετρώδη εδάφη και φτάνει έως και ενάμιση μέτρο ύψος. Ανθίζει από τα τέλη Μαρτίου και συλλέγεται στην επαρχία Ξηρομέρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Το μέλι είναι λεπτοκρύσταλλο, διαυγές, με πολύ ωραίο άρωμα και θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας, ενώ η γεύση του είναι ελαφριά, κάνοντάς το αρεστό στα παιδιά.

«Γίνεται προσπάθεια από τον Σύλλογό μας να καταχωριστεί το μέλι ασφάκας Ξηρομέρου ως το τρίτο μέλι ΠΟΠ της Ελλάδας, μετά το μέλι Ελάτου Βανίλια, που παράγεται στη Βυτίνα, και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης. Είναι συγκεκριμένα τα βήματα που πρέπει να γίνουν και αρκετά χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται για τρία χρόνια να γίνει συλλογή 15-20 δειγμάτων για τις απαραίτητες αναλύσεις. Ήδη, έχουμε ολοκληρώσει τα δείγματα δύο χρόνων, αλλά πέρυσι λόγω της πανδημίας και φέτος, λόγω των αποτρεπτικών καιρικών συνθηκών, δεν καταφέραμε να συλλέξουμε», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Νικολάου και προσθέτει: «Επιπλέον, πρόκειται και για μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή και για τον λόγο αυτόν βρισκόμαστε σε συζήτηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αναλάβει τα έξοδα για τον φάκελο.

Αρκεί να επισημάνουμε πως η περιφέρεια βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στη διαδικασία διερεύνησης των υποψήφιων προϊόντων των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, όσον αφορά τη σύνταξη φακέλου αναγνώρισης ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ή Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης στα μητρώα ποιότητας, αναμένεται να ξεκινήσει η προετοιμασία των απαραίτητων φακέλων.