Προστιθέμενη αξία μέσω Κίνας στο κατσικίσιο γάλα της Μονεμβασιάς

Το business plan πίσω από τη συμμετοχή της Ελληνικής Πρωτεΐνης στον Συνεταιρισμό «Πάρνων»

Αρκετοί μήνες προεργασίας κι ένα μακρόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο για την αξιοποίηση και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του εγχώριου κατσικίσιου γάλακτος βρίσκονται πίσω από την είσοδο της Τυροκομικής Καρδίτσας ΑΕ-Real στη μετοχική σύνθεση του νεοσύστατου Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Μονεμβασιάς «Πάρνων» με έδρα τους Μολάους Λακωνίας.

Πρόκειται για την πρώτη «σύμπραξη» αυτής της μορφής, στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 και ο οποίος επιτρέπει τη συμμετοχή ιδιωτών σε νέα ή υφιστάμενα συνεταιριστικά σχήματα. Η Τυροκομική Καρδίτσας-Real αποτελεί μέλος του ομίλου Ελληνική Πρωτεΐνη, ο οποίος δραστηριοποιείται στην παραγωγή σκόνης γάλακτος και πρωτεϊνών από αιγοπρόβειο γάλα, μετά την επεξεργασία του από ελληνικά τυροκομεία που παρασκευάζουν φέτα ΠΟΠ και κίτρινα τυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το έναυσμα για την εμπλοκή της στη δημιουργία του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Μονεμβασιάς έδωσε η αναγκαιότητα κάλυψης αναγκών της κινεζικής αγοράς στον τομέα της βρεφικής διατροφής, σε συνεργασία με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο εμπορίας και διακίνησης των εν λόγω προϊόντων. Αυτή η ανάγκη έφερε αυξημένες απαιτήσεις σε επίπεδο πρώτης ύλης, με αποτέλεσμα η εταιρεία να έρθει σε επαφή με ομάδα αιγοτρόφων από την Ανατολική Λακωνία, οι οποίοι την ίδια περίοδο προσανατολίζονταν στη δημιουργία ενός νέου συλλογικού σχήματος, ώστε να διαπραγματεύονται με καλύτερους όρους το προϊόν τους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, μέσω των τεσσάρων εργοστασίων που διαθέτει σε Ιωάννινα, Κιλκίς, Καρδίτσα και Καλάβρυτα, η Ελληνική Πρωτεΐνη επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 12.000 τόνους κατσικίσιου γάλακτος και 60.000 τόνους τυρογάλακτος, ενώ εξάγει 1.000 τόνους σκόνης γάλακτος και 2.000 τόνους σκόνη πρωτεΐνης ως συστατικών για βρεφικές τροφές.

Mία προς δέκα οι συνεταιριστικές μερίδες

Η συμμετοχή της Τυροκομικής Καρδίτσας-Real στον «Πάρνωνα» περιορίζεται σε μία μόνο συνεταιριστική μερίδα, με τις υπόλοιπες δέκα να παραμένουν στην κατοχή των κτηνοτρόφων. Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» πηγές της εταιρείας, η επιλογή να τοποθετηθεί στον συνεταιρισμό με το σχετικά μικρό αυτό ποσοστό (σ.σ. ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες να έχουν έως και 35% του συνόλου των ψήφων όλων των μελών στις γενικές συνελεύσεις) ήταν συνειδητή, καθώς το σκεπτικό της ήταν να συμβάλει «στην προώθηση και στην αναβάθμιση του σχήματος, στην υγιή ανάπτυξη και στον εκσυγχρονισμό του, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς την ίδια στιγμή να θίγονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των παραγωγών, όπως ο νόμος ορίζει».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μονεμβασιάς, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, εξακολουθεί να «αποτελεί αποκλειστικό εργαλείο στα χέρια των αιγοτρόφων και μπορεί να κάνει και άλλου είδους παρεμβάσεις (προμήθεια ζωοτροφών, κτηνιατρική και τεχνική υποστήριξη κ.λπ.).

Η δική μας παρέμβαση στο επίπεδο του παραγωγού γίνεται προκειμένου να μπορεί να διαπραγματεύεται από καλύτερη θέση το προϊόν του, να εξασφαλίζει τη διάθεσή του, αλλά και παράλληλα να μεγεθύνει και να βελτιώνει την αιγοτροφική εκμετάλλευσή του».

Επενδύσεις στη ζώνη γάλακτος

Προς επίρρωση αυτών, η παρουσία της Τυροκομικής Καρδίτσας-Real έχει ήδη αποτυπωθεί σε μια σειρά σημαντικών επενδύσεων στη ζώνη γάλακτος, οι οποίες ξεκίνησαν να υλοποιούνται τον περασμένο Οκτώβριο. Ειδικότερα, η εταιρεία με δικά της κεφάλαια έχει προχωρήσει σε πρώτη φάση στην τοποθέτηση αυτόψυκτων δεξαμενών και σταθμών συγκέντρωσης γάλακτος, καθώς και στην αγορά των απαραίτητων μεταφορικών μέσων (βυτιοφόρα). Παράλληλα, παρέχει στους κτηνοτρόφους συμβουλευτικές υπηρεσίες, με σκοπό τη βελτίωση των αποδόσεων και των ποιοτικών προδιαγραφών του εισκομιζόμενου κατσικίσιου γάλακτος.

Σε οργανωτικό επίπεδο, μετά τις γιορτές, αναμένεται να «τρέξουν» στον «Πάρνωνα» οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προεδρείου και, παράλληλα, να διευθετηθούν οι τελευταίες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες. Το καταστατικό, όπως είναι γνωστό, έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΚΙΝΗΤΡΑ

Μπόνους 3 λεπτά στην τιμή παραγωγού και προκαταβολές

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Αργύρης Τζερεφός, χαρακτηρίζει τη συνεργασία με την Ελληνική Πρωτεΐνη «μια πολύ καλή ευκαιρία», η οποία δίνει μέλλον και προοπτική στην τοπική αιγοπροβατοτροφία: «Διασφαλίζει την απορρόφηση της παραγωγής μας για αρκετά χρόνια και σε καλύτερες τιμές», δηλώνει στην «ΥΧ» και προσθέτει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή του γάλακτος: «Πάνω από 40 κτηνοτρόφοι θα παραδώσουμε φέτος κατσικίσιο γάλα. Από το ενδιαφέρον που διαπιστώνω και με δεδομένο ότι αρκετοί συνάδελφοι είχαν φέτος δεσμευτεί με άλλους αγοραστές, εκτιμώ ότι την επόμενη γαλακτοκομική σεζόν ο αριθμός των παραγωγών θα είναι διπλάσιος, ενδεχομένως και τριπλάσιος».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Μονεμβασιάς «Πάρνων», Αργύρης Τζερεφός.

«Ο επενδυτής μάς έχει βοηθήσει μέχρι στιγμής πολύ. Πέρα από τις επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή δόθηκαν, σε όσους αιγοτρόφους το επιθυμούσαν, και προκαταβολές», σημειώνει ο κ. Τζερεφός, συμπληρώνοντας ότι ένα σημαντικό κίνητρο για τους παραγωγούς να συμμετάσχουν στο εγχείρημα αποτελεί και το μπόνους στην τιμή: «Όσοι διαθέσουν το γάλα τους μέσω του συνεταιρισμού θα εισπράττουν 3 λεπτά επιπλέον από την τιμή της τοπικής αγοράς», εξηγεί.

Ο ίδιος προαναγγέλλει ότι σταδιακά ο «Πάρνων» θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του και στο πρόβειο γάλα. «Ακόμα και αν δεν το χρειάζεται η Τυροκομική Καρδίτσας, θα είμαστε σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτούμε τη διάθεσή του σε κάποιον μεταποιητή», υπογραμμίζει. Παράλληλα, δεν αποκλείει τη δημιουργία τυροκομείου σε ένα μεταγενέστερο στάδιο, ώστε ο συνεταιρισμός να μπορεί να παραγάγει τα δικά του τελικά προϊόντα.

Οικονομίες κλίμακας στη σίτιση και, στο βάθος, βιολογική εκτροφή

Στόχος της Ελληνικής Πρωτεΐνης, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» πηγές του ομίλου, είναι η βελτίωση των τιμών προς τους παραγωγούς με ταυτόχρονη ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής μέσα από τη βελτίωση συνθηκών, όπως:

✱ Γενετική βελτίωση τοπικών φυλών.

✱ Βελτίωση υποδομών (σταθμοί συγκέντρωσης κ.λπ.).

✱ Βελτίωση παροχής κτηνιατρικής στήριξης.

✱ Δημιουργία Εργαστηρίου Αναλύσεων και Ελέγχου.

 Οικονομίες κλίμακας στο κόστος σίτισης.

✱ Αποδοτικότερο και πιο ποιοτικό σιτηρέσιο.

✱ Αύξηση απόδοσης γάλακτος ανά κεφαλή.

 Ανάπτυξη βιολογικής εκτροφής και κατ’ επέκταση βιολογικού κατσικίσιου γάλακτος.