Τέλη Φεβρουαρίου τα πρώτα δάνεια μέσω Ταμείου Εγγυήσεων για τους αγρότες

Για επενδύσεις, αγορά παγίων, αλλά και κεφάλαιο κίνησης

agrotis-koiatei-xorafi2
-Διαφήμιση-

Από 10.000 ευρώ θα ξεκινούν οι χορηγήσεις, στα 360 εκατ. ευρώ το αρχικό χαρτοφυλάκιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Ταμείο Εγγυήσεων για αγρότες – φυσικά πρόσωπα, αλλά και αγροτικές επιχειρήσεις, καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πρόκειται να δημοσιευθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) η σχετική Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη, στις αρχές της εβδομάδας, το EIF έλαβε το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για να προχωρήσει στη σύνταξη της συμφωνίας για το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες. Μετά την Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, θα ακολουθήσει η διαδικασία της συμβασιοποίησης (due diligence) και, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι πιστώσεις θα αρχίσουν να είναι διαθέσιμες στους δικαιούχους μέσω των τραπεζών που θα επιλεγούν από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πάνε πίσω οι Μικροπιστώσεις

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα αφορά τελικά δάνεια από 10.000 ευρώ (αντί για 25.000 ευρώ) και άνω, προκειμένου να καλυφθεί και το «κενό» από το εργαλείο των Μικροπιστώσεων, το οποίο, για την ώρα τουλάχιστον, δεν θα ενεργοποιηθεί, δεδομένου ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το νομικό πλαίσιο που θα επέτρεπε στο ΕΤΕΑΝ να συμμετάσχει.

Τα κεφάλαια που θα διατεθούν εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 360 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς γίνονται προσπάθειες να κινητοποιηθούν επιπλέον πόροι από το «πακέτο Γιούνκερ». Το χαρτοφυλάκιο που θα δημιουργηθεί θα καλύπτεται σε ποσοστό 20% από εγγυήσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ, που θα προέλθουν από κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Χρηματοδοτηση και για εξοπλισμό από «δεύτερο χέρι»

Δικαιούχοι θα είναι, όπως προαναφέραμε, αγρότες-φυσικά πρόσωπα, χωρίς να είναι υποχρεωτική η ένταξή τους στο ΠΑΑ, καθώς και αγροτικές επιχειρήσεις, ενώ οι χορηγήσεις θα αφορούν κυρίως επενδυτικούς σκοπούς (π.χ. αγορά παγίων). Μάλιστα, όπως διευκρινίζουν στην «ΥΧ» αρμόδιες κοινοτικές πηγές, θα δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί ακόμα και η αγορά μεταχειρισμένου αγροτικού εξοπλισμού («δεύτερο χέρι»).

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στους σχεδιασμούς του EIF, αλλά και των εγχώριων διαχειριστικών αρχών, είναι ένα ποσοστό έως 20% του δανείου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον αγρότη ή την επιχείρηση ως κεφάλαιο κίνησης.

-Διαφήμιση-