Πρώτα ο Καζίλο, µετά οι Τούρκοι συντήρησαν τη ζήτηση στο σκληρό σιτάρι

Με τιµές εξαγωγής γύρω από τα 285 ευρώ/τόνο άδειασαν οι αποθήκες πολλών εµπόρων

Ενα ιδιαίτερα πυκνό σε εξελίξεις και με έντονη κινητικότητα τρίμηνο είναι αυτό που ολοκληρώνεται εντός ολίγων ημερών για την εγχώρια αγορά του σκληρού σιταριού, τη στιγμή που αρχίζει να διαμορφώνεται σιγά-σιγά μια πρώτη εικόνα για το ύψος της επόμενης σοδειάς.

Στο εμπορικό επίπεδο, είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021 εξήχθησαν από την Ελλάδα περίπου 100.000 τόνοι, περισσότεροι δηλαδή από όσους «έφυγαν» στο διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2020.

Καταλυτικό ρόλο εδώ έπαιξε η δραστηριοποίηση του Καζίλο, ο οποίος απευθύνθηκε στην ελληνική αγορά για να καλύψει μέρος της «δουλειάς» που κέρδισε στον διαγωνισμό Φεβρουαρίου της Τυνησίας. Η «άφιξη» του γνωστού Ιταλού εμπόρου και η συνακόλουθη αναζωπύρωση της ζήτησης έφεραν και μια αύξηση των εξαγωγικών τιμών, οι οποίες μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν «καθισμένες» στα 275 ευρώ/τόνο FOB. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα καράβι 25.000 τόνων αναχώρησε εκείνο το διάστημα από λιμάνι της Θεσσαλίας για λογαριασμό του ιταλικού οίκου.

Συντηρήθηκε το μομέντουμ

Λίγες μέρες μετά, έκαναν την εμφάνισή τους οι Τούρκοι, οι οποίοι με μικρότερα μεν καράβια της τάξης των 3.000 και 5.000 τόνων τα οποία όμως φορτώνονταν ταυτόχρονα σε όλα σχεδόν τα λιμάνια της χώρας «σήκωσαν» συνολικά περί τους 60.000 τόνους. Με το μομέντουμ που είχε ήδη διαμορφώσει ο Καζίλο, οι προσφερόμενες τιμές μπορεί να μην αυξήθηκαν περαιτέρω, συνέχισαν όμως να κινούνται από 282 έως 285 ευρώ/τόνο FOB. Σε κάθε περίπτωση, η έντονη αυτή κινητικότητα έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς εμπόρους, που διατηρούσαν μέχρι τότε σημαντικό στοκ στις αποθήκες τους να «διώξουν» μεγάλες ποσότητες και σε αντίτιμο που, αν μη τι άλλο, κάλυπτε τα υψηλά κοστολόγια που είχαν χτίσει από την περίοδο του αλωνισμού.

Χαμηλότερα ο διαγωνισμός Μαρτίου

Αυτή η κινητικότητα των Τούρκων κράτησε περίπου μέχρι τα μέσα του Μαρτίου, χωρίς πάντως να συνοδευτεί από ένα δεύτερο αγοραστικό «κύμα» εκ μέρους τους (όπως αναμενόταν, λόγω του «κενού» που άφησε η μικρή φετινή παραγωγή τους), κάτι που προφανώς δεν είναι άσχετο με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Το ενδιαφέρον τώρα της ελληνικής αγοράς στρέφεται και πάλι προς τον Καζίλο, ο οποίος κέρδισε και τον τελευταίο διαγωνισμό της Τυνησίας (Μάρτιος) για 42.000 τόνους σκληρού σιταριού, με τιμή όμως χαμηλότερη κατά 11 δολάρια/τόνο σε σχέση με τον διαγωνισμό του Φεβρουαρίου.

Αν και ο οίκος δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του (τα φορτία είναι άλλωστε παραδοτέα εντός Απριλίου), θεωρείται πολύ πιθανό ένα κομμάτι και αυτής της συμφωνίας να εκτελεστεί με ελληνικό σκληρό σιτάρι.

Μένει βέβαια να φανεί αν θα προσφέρει και πάλι τιμές της τάξης των 285 ευρώ/τόνο ή θα θελήσει, προκειμένου να διατηρήσει τα περιθώρια κέρδους τους, να «περάσει» στην αγορά ένα μέρος της μειωμένης τιμής του διαγωνισμού. Πέραν αυτού, η εσωτερική ζήτηση εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υποτονική, με τους μύλους να δηλώνουν καλυμμένοι, ενώ και η ιταλική αγορά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη προοπτική, δεδομένου ότι οι τιμές, ακόμα και για τις πρώτες ποιότητες, κινούνται μεταξύ 290 έως 295 ευρώ/τόνο για παράδοση εκεί.

Πάνω από 20% φέτος η αύξηση στις εκτάσεις

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά κάνουν λόγο για μια αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων που ξεπερνά το 20%, με την οποία (αν συνυπολογιστεί και η αρκετά μικρότερη βέβαια περσινή αύξηση) η χώρα μας φαίνεται ότι καλύπτει τις απώλειες του 2017 και (κατά κύριο λόγο) του 2018, επιστρέφοντας στα επίπεδα των
3,1- 3,2 εκατ. στρεμμάτων.

Η εικόνα των χωραφιών μέχρι στιγμής είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας όπου, λόγω των πρώιμων σπορών αλλά και του σχετικά θερμού χειμώνα που είχαμε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, τα φυτά ήταν ευάλωτα στον χιονιά του Ιανουαρίου. Και σε αυτή την περίπτωση, πάντως, οι ζημιές που έχουν καταγραφεί είναι σποραδικές και η κλίμακά τους μάλλον περιορισμένη.

Με την επιφύλαξη των καιρικών συνθηκών, μια πρώτη (και πρώιμη φυσικά) πρόβλεψη παρατηρητών της αγοράς για τη φετινή σοδειά την τοποθετεί στους 800.000- 850.000 τόνους, νούμερο που «μεταφράζεται» σε μια αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 8,5 εκατ. τόνων, με μικρή άνοδο να αναμένεται τόσο για τη Γαλλία (1,5 εκατ. τόνοι) όσο και για την Ιταλία (5 εκατ. τόνοι), ενώ η Ισπανία τοποθετείται, με τα σημερινά δεδομένα, στους 1 εκατ. τόνους.