Πρωταθλήτρια στην πτώση τιμών στο αγελαδινό η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην πτώση τιμών στο αγελαδινό η Ελλάδα
-Διαφήμιση-

Με μια αρνητική πρωτιά για την ελληνική αγελαδοτροφία έκλεισε το 2016, καθώς η χώρα μας κατέγραψε για το μήνα Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Τιμών Γάλακτος, η μέση τιμή παραγωγού για τον τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους διαμορφώθηκε στα 38,8 λεπτά το κιλό, σημειώνοντας μικρή άνοδο 3,7% σε σχέση με πέρυσι, αλλά υποχώρηση 6% σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2015.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες στην «Ευρώπη των 15», αφού η αμέσως χειρότερη επίδοση είναι αυτή της Μάλτας, όπου η μέση τιμή παραγωγού μειώθηκε κατά 3%, ενώ ακολουθούν με μείωση 2% η Μεγάλη Βρετανία, η Φινλανδία και η Κροατία.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι οι μετασεισμοί της κρίσης, που δημιουργήθηκε στην παγκόσμια αγορά γάλακτος μετά την κατάργηση των ευρωπαϊκών ποσοστώσεων, έγιναν πιο αισθητοί για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς «συναντήθηκαν» με τα χρόνια και διαρθρωτικά προβλήματα του κλάδου (ελληνοποιήσεις, υψηλό κόστος παραγωγής κ.α.), αλλά και πιο πρόσφατα μέτρα, όπως η επέκταση της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος στο ράφι.

Στους πρώτους μήνες του 2017, πάντως, οι τιμές δείχνουν να σταθεροποιούνται στα επίπεδα των 38-39 λεπτών το κιλό (38,8 λεπτά καταγράφει το Παρατηρητήριο για τον Ιανουάριο), κάτι που συνάδει και με την τάση που παρατηρείται στην ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικότερα, στις 15 χώρες της ΕΕ, η μέση τιμή τον πρώτο μήνα του χρόνου ήταν 33,54 λεπτά το κιλό, οριακά αυξημένη σε σχέση με τα 33,52 λεπτά του Δεκεμβρίου 2016.

Πρωταθλήτρια στην πτώση τιμών στο αγελαδινό η Ελλάδα

-Διαφήμιση-