Για πρώτη φορά καλλιέργεια λυκίσκου στην Αργολίδα

Στις περιοχές Σκοτεινή και Γυμνό Αργολίδας έστησαν την επιχείρησή τους οι Μάριος Πουληµάς και ∆ηµήτρης Μανάβης από τη Νεμέα, που θέλησαν να ανοίξουν τους ορίζοντές τους πέρα από τις συνήθεις καλλιέργειες και να διαλέξουν έναν ξεχωριστό δρόμο.

Η καλλιέργεια λυκίσκου ήταν σίγουρα κάτι που ελάχιστοι μπορούν να φανταστούν. Κι όμως, οι δύο άνδρες προχώρησαν και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, δείχνουν ότι έχουν μπει στον δρόμο που επιθυμούσαν. Η εταιρεία τους, MYTHODEA, είναι πλέον η πρώτη φάρμα λυκίσκου στην Ελλάδα. «Όλα αυτά ξεκίνησαν όταν ο Δημήτρης, ως home brewer, φτιάχνοντας δηλαδή σπιτική μπύρα, άρχισε να ψάχνει τις εναλλακτικές καλλιέργειες που υπήρχαν ώστε να επενδύσουν πάνω σε αυτές», μας εξηγεί ο Μάριος Πουλημάς.

«Έτσι, μπήκαμε στη διαδικασία να φέρουμε στην αρχή φυτά από το εξωτερικό και στη συνέχεια ανακαλύψαμε δικά μας αυτοφυή φυτά για καλλιέργεια. Αμφισβητήθηκαν όλα, αλλά τα καταφέραμε τελικά και προχωράμε».

Υποδομές

Αυτήν τη στιγμή καλλιεργούνται 70 στρέμματα. Όπως αναφέρει ο Μάριος, «ακόμα και οι μικρές μονάδες ζυθοποιίας εισάγουν λυκίσκο από το εξωτερικό. Είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που παράγουν ελληνική μπύρα. Υπάρχουν συγκεκριμένες μηχανές για να πάρεις το λουλούδι και συγκεκριμένη διαδικασία που οδηγεί στην πελετοποίηση».

Οι καλλιέργειες ανά στρέμμα σε Αμερική και Ευρώπη δίνουν 200 φυτά, αλλά στην περίπτωση της MYTHODEA είναι περισσότερα.

Σε ό,τι αφορά το κοστολόγιο δημιουργίας ενός στρέμματος, ο Μάριος εξηγεί ότι είναι στα 33.000-35.000 ευρώ. «Αν προσθέσεις και μία μηχανή, τότε το κόστος είναι 200.000 ευρώ για να πεις ότι έχεις τη στοιχειώδη υποδομή για πέντε στρέμματα. Η απόδοση εξαρτάται από τις ποικιλίες που έχεις και την επάρκεια σε νερό για άρδευση. Εμείς διατηρούμε επτά ποικιλίες και τέσσερις ελληνικές, που παράγονται συνεχώς».

Ο Δημήτρης Μανάβης και ο Μάριος Πουλημάς, που πρωτοπορούν με την καλλιέργεια του λυκίσκου, λειτουργούν τόσο ως φυτώριο, όσο και ως προμηθευτές ζυθοποιών.