Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Πρώτη γιορτή «Καρύδι και Μέλι» στο Άνω Καρυόφυτο Ξάνθης

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό σύλλογο Απογόνων Προσφύγων με την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
31.10.2023
2' διάβασμα
proti-giorti-karydi-kai-meli-sto-ano-karyofyto-xanthis-305234

Η 1η γιορτή «Καρύδι και Μέλι»  αποτελεί μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού  Συλλόγου Απογόνων Προσφύγων του μαρτυρικού χωριού Άνω Καρυοφύτου, η οποία βρήκε αρωγούς τόσο τον Δήμο Ξάνθης όσο και την Περιφέρεια  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η γιορτή διοργανώθηκε για πρώτη φορά και η υποδοχή του κόσμου ήταν ιδιαίτερα θερμή.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου οι Ξανθιώτες και οι κάτοικοι των κοντινών νομών, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το ορεινό Άνω Καρυόφυτο και να περάσουν την ημέρα τους σε ένα ιδιαίτερα φιλόξενο και εορταστικό κλίμα.  Δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα με καρύδι και μέλι που τους προσέφεραν τα μέλη του συλλόγου και χορέψαν στην πλατεία του χωριού. Σκοπός της συγκεκριμένης γιορτής είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη των ποιοτικών τοπικών προϊόντων, στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, στην προβολή του χωριού καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου που το τοπίο είναι πραγματικά μοναδικό,  μιας και η τουριστική του αίγλη αρχίζει να φθίνει σε σχέση με το καλοκαίρι.

Είναι επιπλέον μια αφορμή για τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού να διασκεδάσουν με ένα διαφορετικό τρόπο, ο οποίος συνδέεται  άμεσα με το όνομα του χωριού και την ενασχόληση των παραγωγών με δυο τόσο σπουδαία προϊόντα.

Με σύμμαχο τον καλοκαιρινό καιρό οι επισκέπτες, τα μέλη αλλά και οι φίλοι του συλλόγου γιόρτασαν τόσο την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής του καρυδιού όσο και της παραγωγής μελιού, προσφέροντάς τους μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία με εδέσματα βασισμένα σε παραδοσιακές και μη συνταγές με καρύδι και μέλι.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η σεφ Στέλλα Σπανού ( https://chefstellaspanou.wordpress.com) η οποία παρασκεύασε την παραδοσιακή συνταγή κοτόπουλο με σάλτσα καρυδιού καθώς και παραδοσιακές πίτες με μέλι. Το μενού εμπλουτίστηκε με γλυκά (μπακλαβά, καρυδόπιτα, δίπλες κ.α.) που παρασκεύασαν με αγάπη και μεράκι οι  κυρίες – μέλη του συλλόγου Απογόνων Προσφύγων.

Το μουσικό συγκρότημα  Δίαυλος,  που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις, πλαισίωσε την εκδήλωση με παραδοσιακή μικρασιάτικη μουσική -και όχι μόνο- χαρίζοντας πραγματική ψυχαγωγία και διασκέδαση στους παρευρισκόμενους.

Σχετικά link
 https://www.facebook.com/profile.php?id=100004814322796
https://www.facebook.com/radio899.gr/posts/829871665807949

ΓΡΑΦΕΙ: