Το πρώτο Υποβρύχιο Μουσείο στην Ελλάδα το έχει η Αλόννησος

Εγκαίνια παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του... Σάκη Ρουβά

Τον «Παρθενώνα των ναυαγίων» αποδίδει στο παγκόσμιο καταδυτικό κοινό αύριο, Σάββατο 1 Αυγούστου, με επίσημη τελετή εγκαινίων στην Αλόννησο η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για το κλασικό –και ξακουστό πλέον– ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου, με τους 4.000 οινοαμφορείς, το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο στο οποίο μπορεί άνθρωπος να καταδυθεί, «ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της περιφέρειας.

Το ναυάγιο της Περιστέρας, στα ανοιχτά της Αλοννήσου, βάζει τη Θεσσαλία στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού, καθιστώντας την ως «την πρώτη και μοναδική περιφέρεια στη χώρα με υποβρύχια μουσεία». Το υποβρύχιο μουσείο, το οποίο οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρα και σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου, πραγματοποιεί τα εγκαίνιά του την 1η Αυγούστου και από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα εκθέματα –στον βυθό– από το περίφημο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ.

Οι καταδύσεις θα γίνονται είτε από ελεύθερους-ερασιτέχνες δύτες είτε με τη συνοδεία δυτών από καταδυτικά κέντρα και το εναρκτήριο έναυσμα θα δώσουν –με κατάδυση– ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, μαζί με τον τραγουδιστή Σάκη Ρουβά, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, την ημέρα των εγκαινίων. Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο δεν προσφέρεται μόνο για τους δύτες, αλλά και για τους λάτρεις του βυθού, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία κατάδυσης στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού στη στεριά, όπου λειτουργεί ειδική εγκατάσταση τρισδιάστατης, ψηφιακής απεικόνισης για εικονική κατάδυση στο κλασικό ναυάγιο της Περιστέρας.

Στο παλιό δημοτικό σχολείο της Χώρας της Αλοννήσου, διαμορφώθηκε ένας καινοτόμος και μοναδικός στην Ελλάδα εκθεσιακός χώρος εικονικής πραγματικότητας όπου ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής συνδυάζονται με παραδοσιακές μουσειακές πρακτικές και μεταφέρουν τον επισκέπτη στη μαγεία του βυθού, προσφέροντας μια μοναδική καταδυτική εμπειρία.

«Η Θεσσαλία καινοτομεί στην πράξη»

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, «η Θεσσαλία καινοτομεί στην πράξη. Σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη και το υπουργείο Τουρισμού ανοίξαμε δρόμο για τη νομοθεσία, δρόμο για τον πολιτισμό, δρόμο για ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Ο τουρίστας πρέπει να ερωτευτεί ξανά την Ελλάδα μέσα από ειδικά, ποιοτικά τουριστικά προϊόντα, όπως είναι τα καταδυτικά πάρκα και τα υποβρύχια μουσεία, για να επιστρέφει κάθε χρόνο στη χώρα μας. Είναι θέμα εθνικό, θέμα ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και προστιθέμενου εθνικού πλούτου. Κινητοποιήσαμε έναν κοιμώμενο γίγαντα της Θεσσαλίας, που είναι οι ενάλιες αρχαιότητες. Φέραμε στο φως σπάνιας ομορφιάς ναυάγια και από φέτος το καλοκαίρι δίνουμε τη δυνατότητα στην παγκόσμια κοινότητα των αυτοδυτών να καταδύονται στο αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου, το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα.

Σε συνδυασμό με τα άλλα ναυάγια των υστερορωμαϊκών, βυζαντινών και νεότερων χρόνων στις Σποράδες και τον Δυτικό Παγασητικό, δημιουργούμε έναν κρίσιμο αριθμό υποβρύχιων μουσείων, πόλο έλξης για ένα πολυάριθμο, νέο τουριστικό κοινό. Ο τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο περνά κρίση. Για να συνεχίσουμε να προσελκύουμε τουρίστες πρέπει να προσφέρουμε ένα διαφοροποιημένο, πιο ποιοτικό, πιο ερωτεύσιμο τουριστικό προϊόν. Αυτή είναι η μεγάλη προσφορά των υποβρύχιων μουσείων στον τουριστικό χάρτη της Θεσσαλίας. Αλλά και η απάντησή μας στην κρίση: Κάνουμε αντίσταση ποιότητας στον μαζικό τουρισμό, επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και τονώνουμε την πραγματική, τοπική οικονομία», κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Το ναυάγιο της Περιστέρας

Κοντά στο νησάκι της Περιστέρας, σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο. Το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση. Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BlueMed, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδίδουν τον ενάλιο πλούτο του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, τους αυτοδύτες, αλλά και σε όσους δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης, αλλά θέλουν να ζήσουν την εμπειρία της βουτιάς στην Περιστέρα, χάρη στις δυνατότητες της τεχνολογίας, στο Κέντρο Ενημέρωσης Κοινού που λειτουργεί στη Χώρα της Αλοννήσου.