Πρωτοχρονιάτικη γαλατόπιτα από τη Θράκη

της Ιωάννας Παρασχάκη, ερευνήτριας-συγγραφέα

Η ανεπτυγμένη κτηνοτροφία στη Θράκη δίνει διαχρονικά τη δυνατότητα αξιοποίησης μεγάλης ποσότητας γάλακτος από τις ντόπιες νοικοκυρές. Ο καλύτερος τρόπος να υποδεχτούμε το νέο έτος είναι η πίτα που κρύβει τα σημάδια της νέας χρονιάς: Κλαδί για το αμπέλι, άχυρο για το κοπάδι, καλαμπόκι για τις κότες, σιτάρι για το χωράφι κι ένα τυλιγμένο νόμισμα για το Ρόδινο Σπίτι.

Τα φύλλα της πίτας είναι η ζεστή φωλιά που αγκαλιάζουν τη γαλατένια γέμιση και δημιουργούν προσδοκία σε όσους τη γεύονται. Όλοι αναζητούν το σημάδι που θα τους τύχει, απολαμβάνοντας τα τραγανά κομμάτια της γιορτινής πίτας.

Συνταγή

  • 1 μεγάλο ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές σούπας λάδι
  • μία πρέζα αλάτι
  • αλεύρι όσο σηκώσει η ζύμη

Η ζύμη δουλεύεται πάντα με καλή και γιορτινή διάθεση, με ευχές και τραγούδια της Πρωτοχρονιάς. Για να γίνει τραγανή η πίτα και αέρινο το φύλλο δεν απαιτείται ιδιαίτερη ένταση στο ζύμωμα. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί όσο χρειαστεί και μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε δέκα μπάλες. Ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα. Βάζουμε σε μεγάλο ταψί τα πέντε πρώτα φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, ραντίζοντας το καθένα με λίγο λαδάκι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στη μέση της πίτας, στο πέμπτο φύλλο, μόνο λίγο αλεύρι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα πέντε τα οποία ραντίζουμε με λίγο λαδάκι.

Μόλις ανοίξουμε όλα τα φύλλα, χτυπάμε σ’ ένα μεγάλο μπολ δέκα αβγά και ενάμισι ποτήρι γάλα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τέσσερις κουταλιές αλεύρι και λίγο αλάτι. Το μείγμα είναι έτοιμο για το ταψί. Ανοίγουμε την πίτα στο κέντρο, στο πέμπτο φύλλο και ρίχνουμε το μείγμα. Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα, ραντίζουμε την πίτα με λίγο λαδάκι και αφήνουμε να ψηθεί καλά.

Τοποθετούμε τα σημάδια τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο πριν βάλουμε τη γέμιση.

Η συνταγή μού παραδόθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου, που βρίσκεται σε εξέλιξη δίπλα στους ανθρώπους της υπαίθρου.

Καλή χρόνια και Ρόδινη Ζωή για πάντα.