Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς: Ένα καλό, σαμιώτικο κρασί!

Μυρωδάτα, ευκολόπιοτα, απολαυστικά, με αρώματα μπαχαρικών ή καραμέλας βουτύρου, με μακρά και ξεχωριστή επίγευση, τα σαμιώτικα κρασιά από τον Συνεταιρισμό των παραγωγών του νησιού, έρχονται στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας, μεταφέροντας στο υγρό τους χρυσάφι θύμησες από εκείνες τις μέρες που όλα ήταν πιο απλά, «σπιτικά», μα και «γλυκά».

Μνήμες από την ελληνική παράδοση που φέρουν εκείνη την ξεχωριστή ποιότητα με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του ο ΕΟΣ Σάμου.

Με την καθημερινή ακάματη προσπάθεια, οι 2.000 αμπελοοινικές οικογένειες-μέλη του καλλιεργούν τη μοναδική ποικιλία του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου» στα ορεινά και ημιορεινά αμπελοτόπια του νησιού. Το μοσχάτο φύεται σε «αναβαθμίδες» (πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς) με μικρές στρεμματικές αποδόσεις. Το εξαιρετικό έδαφος σε συνδυασμό με το ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια μικροκλίμα και την ευνοϊκή επίδραση της θαλάσσιας αύρας, δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά, πράγμα που τους προσδίδει έναν ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα, ο οποίος απεικονίζεται στα ξηρά, ημίξηρα και γλυκά κρασιά παραγωγής του Συνεταιρισμού.

Επιλέξαμε ως έναν εξαιρετικό πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» σε εκείνους που αγαπάμε, το «Samos Solera». Πρόκειται για ένα υπέροχο vin de liqueur, που είναι παιδί του ήλιου και του σαμιακού αμπελώνα. Ένα εξαιρετικό κρασί, blend πέντε διαφορετικών εσοδειών με μέσο όρο παλαίωσης τα δέκα χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Η πατίνα του χρόνου προσδίδει το μοναδικό και πολύπλοκο αρωματικό του προφίλ, μετατρέποντάς το σε ένα κρασί με ξεχωριστό χαρακτήρα και σκούρο καραμελένιο χρώμα.

Το αρωματικό του δυναμικό είναι εξαιρετικά δυνατό και πολυσύνθετο. Περιλαμβάνει αρώματα ξηρών καρπών, όπως το καρύδι, ξηρών φρούτων (δαμάσκηνο, σταφίδα και έντονα το σύκο), φρούτων (όπως κυδώνι, χουρμά, βύσσινο και περγαμόντο), αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, βανίλια, λιβάνι), σοκολάτας, καραμέλας, μελάσσας, πετιμεζιού, καφέ, καπνού και μελιού. Διαθέτει αυτήν τη μεστή, βελούδινη γεύση που μόνο ο χρόνος μπορεί να προσδίδει στο μοσχάτο.

Η πλούσια παχύρρευστη υφή του, λόγω της έντονης συμπύκνωσης, εκδηλώνει τον πλούτο των συστατικών σε εξαιρετική ισορροπία. Το Vin de liqueur «Samos Solera», στη συλλεκτική φιάλη με τον θυρεό της Ηγεμονίας της Σάμου, διαθέτει μια απαστράπτουσα γλυκιά ζωντάνια!

Σερβίρεται στους 10-12οC και ταιριάζει μοναδικά με την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, ειδικότερα εάν έχει επικάλυψη σοκολάτας, με σοκολατένιο κορμό ή σοκολατόπιτα. Ακόμη, μπορείτε να το απολαύσετε με σύκο και προσούτο, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, πολύπλοκα επιδόρπια. Mετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο.

Λίγα λόγια για τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου

Από τα ξηρά κρασιά, ξεχωρίσαμε τις «Ψηλές Κορφές» που είναι top seller, το «Μοσχάτο Άσπρο» και το Samena. Με κρυστάλλινο χρώμα κι έναν εξαιρετικά αρωματικό χαρακτήρα, διαθέτουν μια δυναμική φρεσκάδα που κερδίζει τις εντυπώσεις. Πουλερικά, θαλασσινά, ζυμαρικά πλαισιωμένα από μπαχαρικά, συνυπάρχουν αρμονικά με τα κρασιά αυτά, που αναδεικνύουν ποιοτικά τις εκλεκτές γεύσεις.

Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη μοσχάτη γεύση των γλυκών σαμιώτικων κρασιών εκφράζεται στους διεθνώς αναγνωρισμένους οίνους Samos Vin Doux, Samos Grand Cru, Samos Anthemis, Samos Nectar, καθώς και το βιολογικής καλλιέργειας «Φυλλάς».

Ο αρωματικός τους πλούτος «δένει» απολαυστικά με χριστουγεννιάτικα γλυκά, φρούτα και έντονα τυριά, ολοκληρώνοντας μοναδικά ένα εορταστικό γεύμα. Σερβίρονται επίσης ως απεριτίφ. Τα παλαιωμένα σε δρύινα βαρέλια Samos Anthemis και Samos Nectar αναδύουν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών και δικαίως χαρακτηρίζονται «τα κρασιά των θεών»!

Λατρεμένο από τους Γάλλους γευσιγνώστες, μα και τους καταναλωτές, είναι το εκλεπτυσμένο «Samos Grand Cru», το οποίο προτιμούν οι ηγέτες του κόσμου, όπως ο πρ. πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ κ.ά. Οι ημίξηροι οίνοι, «Βαβέλ» (λευκό) και «Βαβέλ» (ροζέ) με τα φρουτώδη χαρακτηριστικά, αποτελούν μια άριστη επιλογή για ελαφριά κουζίνα ή όλες τις γιορτινές στιγμές χαλάρωσης.