Το πρόβλημα «γέννησε» τυροκομείο στο Νεοχώρι Ορεστιάδας

Το πρόβλημα «γέννησε» τυροκομείο

Λόγω προβλήματος που προέκυψε σε σχεδιαζόμενη με εταιρεία συνεργασία για την παστερίωση του γίδινου γάλακτος, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» προχωρά στη δημιουργία τυροκομείου στο Νεοχώρι Ορεστιάδας, προκειμένου να λειτουργήσουν οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, όπως μεταφέρει ο πρόεδρος, Χρήστος Παρασχούδης.

Το πρόβλημα «γέννησε» τυροκομείο στο Νεοχώρι ΟρεστιάδαςΤα σχέδιά τους περιλαμβάνουν την τυποποίηση και, στη συνέχεια, την πώληση μέσω ΑΤΜ και τυροκομικών προϊόντων, όπως γίδινο τυρί, μαλακό τυρί, γιαούρτι και παγωτό. «Το παγωτό βασίζεται σε μια παραδοσιακή συνταγή του 1950 από την Ορεστιάδα και θα υπάρχει σε τρεις γεύσεις, με χαρακτηριστικότερη το γιαούρτι, παρασκευασμένο από 100% πρόβειο γάλα». Στον συνεταιρισμό, που ιδρύθηκε το 2012, συμμετέχουν 160 αιγοπροβατοτρόφοι – μέλη, από το Ορμένιο του Έβρου μέχρι τις Σάπες της Ροδόπης και υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για τη συμμετοχή επιπλέον κτηνοτρόφων.
«Η ονομασία οφείλεται στην πρόθεσή μας να επεκταθεί ο συνεταιρισμός σε όλη τη Θράκη όπως και την Ανατολική Μακεδονία. Οραματιζόμαστε ο κάθε νομός να διαμορφώσει μια δυναμική ομάδα κτηνοτρόφων, με στόχο να βγει από το τέλμα η κτηνοτροφία». Παρά τα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων, παραμένει αισιόδοξος βλέποντας νέους κτηνοτρόφους να μπαίνουν στο επάγγελμα.

Το πρόβλημα «γέννησε» τυροκομείοΟ κ. Παρασχούδης ζητάει την κατανόηση των καταναλωτών για την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας που σχεδιάστηκε για τον Μάρτη, εξηγώντας ότι το εμπόδιο ήταν ανυπέρβλητο. Τονίζει ότι η ποιότητα του προσφερόμενου στους καταναλωτές φρέσκου παστεριωμένου κατσικίσιου γάλακτος θα είναι εξαιρετική. «Θα είναι ένα προϊόν 100% αγνό, παραγόμενο από κτηνοτρόφους της περιοχής. Η δε τιμή θα είναι χαμηλότερη από εκείνη στο ράφι αντίστοιχων προϊόντων». Το πρώτο κατάστημα βρίσκεται στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 353 στην Αλεξανδρούπολη.

Μαρία Αμπατζή