Τα προβλήματα των Δραμινών κτηνοτρόφων στο τραπέζι

Τα προβλήματα των Δραμινών κτηνοτρόφων στο τραπέζι
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Τη Δευτέρα 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη σύσκεψη με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων του νομού υπό το συντονισμό του και  παρουσία των: βουλευτή Δράμας Χρήστου Καραγιαννίδη,  αντιδημάρχου Οικονομικών Δήμου Δράμας Άγγελου Σολάκη,  προέδρου Κτηνοτρόφων Προσοτσάνης Κωνσταντίνου Ακριτίδη, γραμματέα του Συλλόγου Πέτρου Τσένιου και του αντιπροέδρου Αθανάσιου Πελέχρα.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα προβλήματα που προκύπτουν από την πτώση των τιμών παραγωγού γάλακτος, εξαιτίας των αθέμιτων πρακτικών που ασκούν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μέσω της εισαγωγής γάλακτος από τρίτες χώρες, κυρίως των Βαλκανίων (Ρουμανία κ.α.). Οι πρακτικές αυτές, εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που δημιουργούν για την εγχώρια τοπική κτηνοτροφική παραγωγή και δίνουν αφορμή σε ξένα κράτη για αμφισβήτηση της ελληνικότητας της φέτας, θέτουν σε κίνδυνο και τη δημόσια υγεία, λόγω του μικροβιακού φορτίου του εισαγόμενου γάλακτος.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος μέσω πιο εντατικών ελέγχων των αρμόδιων υπηρεσιών, αναγραφής στο προϊόν κατανάλωσης της χώρας προέλευσης του γάλακτος, ορισμού κατώτατης τιμής και γενικώς, λήψης πρωτοβουλιών σε όλες τις κατευθύνσεις.

Εκτός των άλλων, συζητήθηκε και το πρόβλημα που δημιουργείται με την προσβολή βοσκοτόπων με πουρνάρια από το έντομο Λυμάντρια- φαινόμενο ιδιαίτερα έντονο τα τελευταία δύο έτη στην περιοχή της Π.Ε. Δράμας, το οποίο επηρεάζει την κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής του.

Ο κ. Πατακάκης τόνισε με το πέρας της σύσκεψης: «Είναι αναγκαίο να γίνουν ενέργειες για την ευαισθητοποίηση όλων των φορέων και ιδιαίτερα των καταναλωτών και την κινητοποίηση των υπηρεσιών, έτσι ώστε το πρόβλημα που δημιουργείται με την πτώση των τιμών γάλακτος να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Επίσης, η προστασία και η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και του συνόλου του πρωτογενούς τομέα είναι απαραίτητη, διότι συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, καθώς και στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο».

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress