Ζωοτροφές: Ψάχνει για καλαμπόκι η Ευρώπη

της Ελένης Ριζάκη

Επιδείνωση του καύσωνα σε περιοχές-κλειδιά για την καλλιέργεια καλαμποκιού αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, εντείνοντας την ανησυχία για περαιτέρω καταστροφή των σοδειών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Συγκεκριμένα, η έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας Strategie Grains για τον Ιούλιο που επικαλείται το πρακτορείο προβλέπει μείωση της σοδειάς καλαμποκιού στην ΕΕ σε 65,4 εκατ. τόνους, από 66,8 εκατ. που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Σε αυτή την περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει περισσότερες εισαγωγές. Βέβαια, έχοντας ως κύριο προμηθευτή σιτηρών την Ουκρανία, όπου ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται, οι αποστολές παρεμποδίζονται.

Κατώτερη των προσδοκιών η γαλλική σοδειά

Στη Γαλλία, μέχρι και τις 12 Αυγούστου δεν αναμένεται να βρέξει σε μεγάλο κομμάτι της χώρας, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού, ενώ επιβάλλονται περιορισμοί στην υδροδότηση σε όλο και περισσότερες περιοχές. Όμως, για τη διατήρηση της σοδειάς, είναι απαραίτητη έστω και λίγη βροχή. Οι ειδικοί λένε πως η ξηρασία ενδέχεται φέτος να ρίξει τη γαλλική παραγωγή κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ο οποίος είναι σχεδόν 13,2 εκατ. τόνοι.

Περαιτέρω μείωση της ρουμανικής παραγωγής

Η πολύμηνη έλλειψη βροχής θέτει σε κίνδυνο τις αποδόσεις της καλοκαιρινής σοδειάς στη Ρουμανία. Ειδικότερα, έκθεση της ΕΕ για την παρακολούθηση των καλλιεργειών δείχνει ότι η παραγωγή φαίνεται να είναι κάτω από τον πενταετή μέσο όρο.

Μάλιστα, προειδοποιεί για μεγαλύτερη μείωση από όσο υπολογίζεται: «Η πρόσφατη πρόγνωση καιρού για υψηλότερες από το σύνηθες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαίσθητη φάση της επικονίασης και να επιδεινώσει περαιτέρω τη δυνητική απόδοση».

Καλύτερα η Πολωνία, χειρότερα η Γερμανία

Η εικόνα της Πολωνίας είναι πιο καλή μέχρι τώρα, αλλά παρομοίως οι επόμενες τρεις εβδομάδες είναι κρίσιμες για τη σοδειά αραβόσιτου, λέει αναλυτής της Sparks Polska. Έπειτα, συμπληρώνει ότι «αν βρέξει, μπορεί να δούμε ρεκόρ παραγωγής».

Τέλος, Γερμανός αναλυτής υπολογίζει ότι η σοδειά καλαμποκιού θα είναι κάτω από 4 εκατ. τόνους, μειωμένη από τους περσινούς 4,4 εκατ. τόνους. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, δεν προβλέπεται βροχή τις επόμενες δύο εβδομάδες.