Πότε πρέπει να ψεκάζετε για την καρπόκαψα της μηλιάς
Συγκεκριμένες ημερομηνίες ψεκασμών, με κατάλληλα και εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για την προστασία από την καρπόκαψα της μηλιάς στις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, η επέμβαση με βιολογικά σκευάσματα θα πρέπει να γίνει στις 12-15 Ιουνίου και δύο επαναλήψεις στις 22-25 Ιουνίου και 2-5 Ιουλίου. Για εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατά την εναπόθεση των ωών, οι ειδικοί προτείνουν στους καλλιεργητές να ολοκληρώσουν τις επεμβάσεις τους μέχρι σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου, ενώ εφαρμογή κατά την εκκόλαψη των ωών τόσο για τις πρώιμες όσο και για τις όψιμες περιοχές οι γεωπόνοι συστήνουν επεμβάσεις μεταξύ 12-16 Ιουνίου.
Στις οδηγίες τους οι ειδικοί προτείνουν στους καλλιεργητές να καλυφθούν –με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού– και οι κορυφές των δέντρων τους, καθώς η πλειονότητα των αβγών της καρπόκαψας αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά. Ο ψεκασμός για την καρπόκαψα δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης καταπολέμησης και των ξυλοφάγων εντόμων. Στις οδηγίες του Περιφερειακού Κέντρου Θεσσαλονίκης συστήνουν ο ψεκασμός για το έντομο της σέζιας να κατευθύνεται στον κορμό και στους βραχίονες, για τον κόσσο στον λαιμό και στον κορμό, ενώ για τη ζευζέρα στις κορυφές των δέντρων. Τέλος, οι γεωπόνοι επισημαίνουν πως για την ασθένεια του ωιδίου στις μηλιές οι επεμβάσεις για την προστασία των δέντρων θα πρέπει να είναι συνεχείς.
Κατάλληλες και άμεσες επεμβάσεις
Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, αλλά και οι βροχοπτώσεις που αναμένονται ξανά τις επόμενες ημέρες ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών (όπως του ωιδίου) για τις μηλιές των συγκεκριμένων περιοχών. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης συστήνουν άμεσες επεμβάσεις για την καταπολέμηση εντόμων και ασθενειών, όπως η καρπόκαψα, τα ξυλοφάγα έντομα και το ωίδιο.