Ψηλά ο πήχης από τη μονάδα επεξεργασίας αλλαντικών-κρεάτων Καραχασάν

Η οικογένεια Καραχασάν συνεχίζει για τέταρτη δεκαετία τη μεταποίηση αλλαντικών ποιότητας στην Ξάνθη. Ξεκίνησε από οικοτεχνία, εξελίχθηκε σε βιοτεχνία και πλέον χαρακτηρίζεται βιομηχανία. 

Ο Τζεμαλή Καραχασάν έμαθε την τέχνη εργαζόμενος σε βιομηχανία κρεάτων, ενώ παράλληλα δούλευε σε καπνοχώραφα και στην πορεία, όταν δημιούργησε δική του οικοτεχνία, εξέλιξε τις συνταγές. Παρέδωσε τη σκυτάλη στα παιδιά του και πριν από έναν χρόνο έστησε κτηνοτροφική μονάδα με βοοειδή και αμνοερίφια, η οποία εφοδιάζεται διαρκώς με ζώα, με εξαίρεση τους χοίρους. «Η πρώτη ύλη έρχεται από ντόπιους παραγωγούς, ακόμη και τώρα, γιατί δεν επαρκούν οι ποσότητες, καλύπτουμε το 30% των αναγκών μας», εξηγεί η Χαμιδέ Καραχασάν.

Ανάμεσα σε 50 κωδικούς, πρωταγωνιστούν και γίνονται ανάρπαστα τα παραδοσιακά προϊόντα, όπως ο παστουρμάς και το σουτζούκι, αλλά το ισχυρό brand είναι ο καβουρμάς. Η κατάκτηση, μάλιστα, του Γκίνες για την παρασκευή του μεγαλύτερου παγκοσμίως παραδοσιακού θρακιώτικου καβουρμά στην 5η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης το 2016, όπου συμμετείχε η εταιρεία, απογείωσε τη ζήτηση.

Η επίσης υψηλή ζήτηση του παστουρμά δημιουργεί θέμα έλλειψης, γιατί τον χειμώνα η ωρίμανση του προϊόντος απαιτεί 40 μέρες, λέει η κα Καραχασάν. Τα προϊόντα βρίσκονται στα ράφια μεγάλων αλυσίδων, αλλά και τοπικών μάρκετ. Επίσης, εξάγονται, κυρίως στη Γερμανία που αγαπάει πολύ και το κοκορέτσι, ενώ πρόσφατα ξεκίνησαν συνεργασία με την Ολλανδία.

Η εταιρεία διαθέτει πιστοποίηση ISO 22000, τα προϊόντα διαθέτουν halal γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση. Η πανδημία προκάλεσε αρχικά πτώση στις πωλήσεις, ωστόσο στην πορεία το κλίμα αντιστράφηκε και οι καταναλωτές άρχισαν να αποθηκεύουν προϊόντα. Ο προβληματισμός τους εστιάζεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής που οφείλεται στο ράλι της ενέργειας.