Ψηλά σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά τα συσκευασμένα τρόφιμα εντός ΕΕ
Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να τρώνε πιο υγιεινά και να καταναλώνουν λιγότερη ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, τα συσκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται στην αγορά έχουν μειώσει ελάχιστα την περιεκτικότητά τους σε αυτά τα συστατικά.
Όπως έδειξε έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Joint Research Centre, JRC), «έχουν πραγματοποιηθεί κάποια βήματα όσον αφορά τη μείωση του αλατιού, της ζάχαρης και των λιπαρών, ωστόσο η μείωση σε γενικές γραμμές είναι μικρή. Όμως ακόμα η ποσότητα της ζάχαρης και του αλατιού που τρώνε οι πολίτες μέσα από τα συσκευασμένα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι τόσο μεγάλες ώστε να προβληματίζουν».
Το JRC εξέτασε 23.000 συσκευασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά από 22 κράτη-μέλη στο χρονικό διάστημα 2015-2018, καλύπτοντας το 72% των προϊόντων που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά και πωλούνται στην ΕΕ.
Αυξήθηκαν οι φυτικές ίνες
Οι βελτιώσεις που καταγράφηκαν ήταν:
✱ Στη ζάχαρη που περιέχεται στα δημητριακά πρωινού, στα αναψυκτικά και στα επεξεργασμένα φρούτα-λαχανικά
✱ Στα λιπαρά στα επεξεργασμένα γεύματα κρέατος και θαλασσινών, στα μπισκότα και στα προϊόντα αρτοποιίας
✱ Στο αλάτι στα γεύματα κρέατος και θαλασσινών.
Οι φυτικές ίνες αυξήθηκαν (όπως ζητείται από τις διατροφικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) στα αλμυρά σνακ, στα δημητριακά πρωινού και στα μπισκότα.
Επίσης, υπάρχουν πολλές διαφορές από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, σε 3-4 από τις εξεταζόμενες χώρες μειώθηκαν τα ποσοστά πρόσληψης ζάχαρης που οφείλονται στα αναψυκτικά. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε γιατί οι παραγωγοί έκαναν προσπάθεια να μειώσουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί όμως και να οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές στρέφονται από μόνοι τους σε προϊόντα με λιγότερη ζάχαρη.
Αρκετά κάτω από τους στόχους
Παρά τις οποίες βελτιώσεις, πάντως, που παρατηρούνται σε κάποιες κατηγορίες, τα ποσοστά ζάχαρης και αλατιού στα συσκευασμένα τρόφιμα που πωλούνται στην ΕΕ βρίσκονται στα ποσοστά του 2015 και απέχουν από τους στόχους που έχουν τεθεί.
Η μελέτη έδειξε μείωση της περιεκτικότητας ζάχαρης 3,3%, ενώ ο στόχος ήταν 10%. Επίσης, μείωση 4,4% στα κορεσμένα λιπαρά, ενώ ο στόχος ήταν 5% και μείωση 2,1% στο αλάτι, ενώ ο στόχος ήταν 16%. Αρκετά ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι σημειώθηκε μείωση της τάξης του 2,1% στο ποσοστό φυτικών ινών που περιέχονται στα συσκευασμένα τρόφιμα στο διάστημα 2015-2018.
Υπενθυμίζεται ότι η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν υψηλά ποσοστά λιπαρών ζάχαρης και αλατιού και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συνδέεται με υψηλά ποσοστά καρκίνου, διαβήτη, παχυσαρκίας και καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Προκειμένου να ενημερώσει τους καταναλωτές η ΕΕ βρίσκεται στη διαδικασία αλλαγής των διατροφικών πληροφοριών που αναγράφονται στις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων, ωστόσο για το τι πως και θα γίνει αυτό υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις εφόσον για παράδειγμα το ελαιόλαδο είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ωστόσο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανθυγιεινό τρόφιμο.