Ψηλότερα βάζουν τον πήχη τα σκληρά σιτάρια της Βόρειας Ελλάδας

Eν αναμονή των πρώτων εξαγωγικών πράξεων με τις οποίες θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις τιμές βρίσκεται αυτή τη στιγμή η αγορά του σκληρού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε πραγματοποιηθεί καμία φόρτωση για το εξωτερικό τη στιγμή που το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν ήδη εξαχθεί περί τους 120.000 τόνους.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν αυτή την «άπνοια» αφενός στις μειωμένες ανάγκες των ξένων αγοραστών (με την εξαίρεση της Τουρκίας από όπου σημειώνεται κάποιο ενδιαφέρον), αφετέρου στις χαμηλές ποιότητες και τις εξίσου χαμηλές τιμές πάνω στις οποίες γίνονται αυτό το διάστημα οι συζητήσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει βρεθεί μέχρι στιγμής ένας κοινό σημείο που θα επιτρέψει να κλειστούν οι πρώτες μεγάλες δουλειές.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο παρατηρείται κάποια κινητικότητα καθώς ορισμένοι μύλοι επιχειρούν να κλείσουν συμβόλαια ενώ οι τιμές που προσφέρονται για τα λίγα ποιοτικά σιτάρια (ειδικό βάρος τουλάχιστον 78% και υαλώδη από 70% και πάνω) φτάνουν μέχρι τα 20 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Αντίθετα οι κατώτερης ποιότητες «φεύγουν» με 16 λεπτά το κιλό και δεν είναι λίγοι οι καλλιεργητές που επιλέγουν να αποθηκεύσουν τη σοδειά τους ελπίζοντας το κλίμα να βελτιωθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Σε γενικές γραμμές η αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κινηθεί με προκαταβολές της τάξης των 10-15 λεπτών το κιλό καθώς και φέτος το φαινόμενο των ανοικτών τιμών είναι έντονο.

Διαβάστε ακόμη: Απογοητεύουν οι αποδόσεις και η ποιότητα τους σιτοπαραγωγούς

Aυτή τη στιγμή ο αλωνισμός βρίσκεται στο 70%-80% και «τρέχει» με σχετικά γοργούς ρυθμούς, δεδομένου ότι και οι αποδόσεις φέτος είναι μειωμένες. Στη Θεσσαλία η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή στη Δυτική Μακεδονία και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ενώ υπολείπεται ο Έβρος.

Καλύτερο στήσιμο στο Βορρά

Η εικόνα πάντως σε ό,τι αφορά τόσο την ποιότητα (ειδικά βάρη, υαλώδη, πρωτεϊνες) όσο και τις ποσότητες είναι σαφώς καλύτερη στο βόρειο κομμάτι της χώρας, αν και λόγω του καιρού κι εκεί παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα στον ίδιο νομό να υπάρχουν χωράφια με στρεμματικές αποδόσεις άνω των 550 κιλών ανά στρέμμα και άλλα που μετά βίας ξεπερνούν τα 100 κιλά.

Από τις βιομηχανίες ζυμαρικών εκφράζεται η εκτίμηση ότι τελικά οι ποιότητες θα είναι ικανοποιητικές για να καλύψουν τις ανάγκες τους, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τους αλευρόμυλους οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε εισαγωγές.

O καύσωνας στον ευρωπαϊκό Νότο σπρώχνει ψηλά το μαλακό

Σε υψηλά δωδεκαμήνου κινούνται το τελευταίο διάστημα οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στο μαλακό σιτάρι καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες στον ευρωπαϊκό Νότο αναμένεται να πλήξουν τις σοδειές τόσο της Γαλλίας (κορυφαίας παραγωγού χώρα της ΕΕ), όσο και της Ισπανίας. Παρά τις βροχοπτώσεις στο Βορρά (που ευνοούν την παραγωγή σε Γερμανία και Πολωνία), οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συνολική παραγωγή της ΕΕ θα είναι τελικά χαμηλότερη των εκτιμήσεων. Ενδεικτικά, η Strategie Grains αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω τις προβλέψεις στους 141,6 εκατ. τόνους (μείον 1,1 εκατ. τόνοι).