Ψυχρολουσία από τις τιμές για τις πρώτες εξαγωγικές δουλειές της νέας σοδειάς στο σκληρό σιτάρι

Ένα δύσκολο ξεκίνημα στη φετινή εμπορική περίοδο προδιαγράφουν τα νούμερα που ήδη κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά για τις εξαγωγές της νέας σοδειάς σκληρού σιταριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», και ενώ απέχουμε περίπου 40 μέρες από την έναρξη του αλωνισμού, έχουν ήδη κλειστεί εξαγωγικές δουλειές με προορισμό την Ιταλία και την Ισπανία στα 325 και 340-345 ευρώ/τόνo CIF αντίστοιχα. Με τα σημερινά επίπεδα των ναύλων (22-23 ευρώ/τόνο για Ιταλία και 35-37 ευρώ/τόνο για Ισπανία), οι τιμές αυτές «μεταφράζονται» σε 300-305 ευρώ/τόνο επί πλοίω (FOB) σε ελληνικό λιμάνι, χαμηλότερα δηλαδή και από τα 317-320 ευρώ/τόνο στα οποία εκτελέστηκαν οι τελευταίες εξαγωγικές δουλειές της περσινής σοδειάς. Σε επίπεδο, δε, παραγωγού, «δίνουν» νούμερα της τάξης των 26-27 λεπτών/κιλό.

Πρέπει να υπογραμμιστεί εδώ ότι πρόκειται για προσυγκομιστικές συμφωνίες, κάτι που σημαίνει ότι στην παρούσα φάση, και σε απόλυτα νούμερα, οι τιμές αυτές δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως βάση εκκίνησης για την ερχόμενη εμπορική χρονιά. Είναι ωστόσο τροχιοδεικτικές και αποκαλυπτικές του εμπορικού σκηνικού στο οποίο θα τοποθετηθεί η νέα ελληνική σοδειά.

Στη Φότζια αυτή την εβδομάδα δεν είχαμε κάποια μεταβολή, με αποτέλεσμα τα πλέον ποιοτικά σιτάρια (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) να διαπραγματεύονται στα 360-365 ευρώ/τόνο στην αποθήκη εμπόρου, και η δεύτερη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) στα 350-353 ευρώ/τόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, υπήρξαν έντονες πιέσεις από την πλευρά κάποιων μυλωνάδων, προκειμένου οι τιμές να υποχωρήσουν από 10 έως 20 ευρώ/τόνο, ώστε να ευθυγραμμιστούν με εκείνες της φυσικής αγοράς, που σήμερα βρίσκονται στα 340 ευρώ/τόνο παραδοτέα.