Πτηνοτροφία: Καθαρές σωληνώσεις σώζουν από σαλμονέλα και καμπυλοβακτήρια

Η αποφυγή ανάπτυξης βιοϋμενίων (σ.σ.: οργανωμένες συγκεντρώσεις μικροβίων που σχηματίζονται επάνω σε μια στερεή επιφάνεια) είναι κρίσιμη για τον έλεγχο της ανάπτυξης παθογόνων οργανισμών στα πτηνοτροφεία. Αυτό επισημάνθηκε στη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης για την Παραγωγή και τη Μεταποίηση στην πτηνοτροφία, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και ειδικόσε ζητήματα ασφάλειας τροφίμων, Manpreet Singh, υπάρχουν πολλές πρακτικές οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σε πτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να ελεγχθούν περιστατικά ανάπτυξης παθογόνων, όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο. Ο ίδιος σημείωσε ότι το σκληρό νερό ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα με παθογόνα στη μονάδα, καθώς με τη σκληρότητα του νερού συνδέονται τα σωματίδια στο νερό και η διάβρωση στις σωληνώσεις. «Σε αυτό το περιβάλλον ευνοείται η συγκέντρωση βακτηρίων.

Αργά ή γρήγορα, αλλά σίγουρα, απελευθερώνονται μέσα στη ροή του νερού και προσλαμβάνονται από τα πτηνά ξανά και ξανά. Κατά κάποιον τρόπο είναι σαν να δρουν ενάντια στα συμπληρώματα ζωοτροφών, ενάντια σε όλη την προσπάθεια του πτηνοτρόφου», είπε χαρακτηριστικά.

Μια πρακτική που ακούγεται συχνά στο ερώτημα πώς να περιοριστούν τα βιοϋμένια είναι να τρίβουν τους σωλήνες, κάτι το οποίο δεν συνιστά ο καθηγητής που ανέπτυξε το θέμα. Όπως υποστηρίζει, αυτό δεν απαλλάσσει για πολύ από το πρόβλημα. «Όταν τρίβετε μια ανοξείδωτη ατσάλινη επιφάνεια, μπορείτε επίσης να αγοράσετε ένα καινούργιο κομμάτι αντικατάστασης και να το τοποθετήσετε εκεί. Αυτός είναι ο τρόπος απομάκρυνσης επικίνδυνος βιοϋμενίων από το σύστημα που πίνουν νερό τα πτηνά. Και, παρόλο που είναι αντιληπτό ότι είναι υψηλό το κόστος αντικατάστασης σωλήνων, το τρίψιμο των σωλήνων στο επίπεδο όπου έχουν απομακρυνθεί τα βιοϋμένια, καθίστανται τόσο λεπτοί που πρακτικά έχουν γίνει διάτρητοι», εξήγησε στους ακροατές του.

Τέλος, προέτρεψε στη χρήση σωληνώσεων με κυρτές στροφές και όχι με γωνίες οι οποίες συγκεντρώνουν πιο εύκολα βακτήρια.