Σημαντική πτώση στο σιτάρι – Σε κριθάρι και εαρινές σπορές λοξοκοιτάζουν οι αγρότες
των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή
Με τις βροχές να απουσιάζουν σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και να κάνουν την εμφάνισή τους μόλις τις τελευταίες ημέρες, η χρονιά στα σιτηρά χαρακτηρίζεται από οψιμότητα, πράγμα που δεν προσφέρει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα βρεθούν οι εκτάσεις. Όπως λένε έμπειροι παρατηρητές της αγοράς, «στα Βόρεια οι σπορές δεν είναι ούτε στο 20%, τη στιγμή που σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο». Πάντως, η αίσθηση που επικρατεί ειδικά σε μεγάλο μέρος της Μακεδονίας είναι ότι το σιτάρι, που βρίσκεται σε λήθαργο τιμολογιακά, πέφτει διαρκώς. Αρκετοί προτιμούν φέτος το κριθάρι, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να κρατήσουν τα χωράφια τους για εαρινές καλλιέργειες.
Προχωρημένες η Θεσσαλία και η Μαγνησία, σε πρώιμο στάδιο ο Βορράς
Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Alfa Seeds και του συλλόγου των Ελλήνων σποροπαραγωγών και σποροφύτων (ΣΕΣΣΠ), Μιχάλης Ανατολίτης: «Στη Θεσσαλία και νοτιότερα στη Στερεά Ελλάδα, οι σπορές έχουν προχωρήσει και βρίσκονται στο 50% ή και 70%, ενώ στα πιο βόρεια και ορεινά βρίσκονται πολύ πίσω. Με τα νέα κλιματικά δεδομένα που έχουμε, μας προέκυψε μια ανομβρία στις βόρειες περιοχές. Όσο πιο βόρεια κινούμαστε τόσο πιο άνυδρες ήταν οι περιοχές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι παραγωγοί σε αρκετές περιοχές δεν μπορούσαν να προετοιμάσουν τα χωράφια τους και να σπείρουν. Παρά το γεγονός ότι η βροχή ήρθε, οι βροχοπτώσεις δεν έχουν μεγάλη ένταση, γεγονός που δεν βοηθάει να μπουν οι παραγωγοί στα χωράφια τους. Μικρή ανησυχία υπάρχει λόγω του κρύου που επικρατεί σε περιοχές στα βόρεια και καθυστερεί την ανάπτυξη των φυτών».
Διαβάστε ακόμη: Η προετοιμασία των χωραφιών για τη σπορά σίτου
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣ Τριλόφου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιλιάς, μας είπε: «Υπάρχει οψιμότητα και πολλοί παραγωγοί έσπειραν μόλις πριν από λίγες μέρες». Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του γεωπόνου της ΔΑΟΚ Δράμας, Κωνσταντίνου Σίμογλου: «Οι ελάχιστες φθινοπωρινές βροχές επηρέασαν αρνητικά τις εκτατικές καλλιέργειες. Προς το παρόν, η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία σαφή μειωτική τάση των στρεμμάτων στα χειμερινά σιτηρά. Ενδεχομένως, κάποιοι να αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να μην προβούν σε σπορά χειμερινών σιτηρών και να πάνε σε ανοιξιάτικη καλλιέργεια, όπως ο ηλίανθος» πρόσθεσε ο ίδιος. Αρκετοί σπέρνουν και στη Λάρισα, όπως δήλωσε ο παραγωγός Θωμάς Γκαμπέτας, από τη Γυρτώνη: «Εγώ μπήκα στο χωράφι πριν από λίγες μέρες. Βάζω σιτάρι και κριθάρι για να ξεκουραστεί το χωράφι και για τα ζιζάνια. Στο χωριό έχουμε στραφεί στο καρπούζι που πηγαίνει στις εξαγωγές». Καλή είναι η εικόνα των χειμερινών σπορών κατά τον αντιπρόεδρο του γεωπονικού συλλόγου Μαγνησίας Θανάση Κούντρια: «Σε ό,τι αφορά τις σπορές πάμε καλά. Εδώ ο καιρός ευνόησε να γίνουν οι σπορές τέλη Οκτωβρίου και η ανάπτυξη των φυτών είναι καλή».
Πτώση έως 20% βλέπει η αγορά στο σκληρό σιτάριΤη μειωτική τάση στα σιτηρά και ιδιαίτερα στο σκληρό σιτάρι επιβεβαίωσε και ο γεωπόνος από τη Λοκρίδα Φθιώτιδας, Βασίλης Πόρρος, όπου οι σπορές ξεκίνησαν μαζικά πριν από δύο εβδομάδες: «Τόσο η προσωπική μου εκτίμηση όσο και η εκτίμηση επαγγελματιών της αγοράς είναι ότι φέτος θα σημειωθεί σημαντική πτώση στα σιτηρά που πιθανόν να φτάσει το 20%». Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο γεωπόνος κ. Σίμογλου από τη Δράμα, κάνοντας λόγο για «πιθανή μείωση εκτάσεων κατά 20% μεσοσταθμικά σε σιτάρι και κριθάρι». |
Κερδίζει σε προτίμηση, ίσως και σε εκτάσεις το κριθάρι
Ανεβαίνει σε προτιμήσεις στις χειμερινές σπορές το κριθάρι, λόγω οψιμότητας και καλύτερων αποδόσεων, ειδικά σε δύσκολα εδάφη, όπως μας λένε παραγωγοί και γεωπόνοι. Παρ’ όλα αυτά, η μειωτική τάση που εμφανίζουν συνολικά τα σιτηρά, ειδικά στα βόρεια και βορειοανατολικά, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ενός ξεκάθαρου συμπεράσματος ως προς τη διαμόρφωση των στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Τσιλιά, «ο κόσμος στρέφεται στο κριθάρι παρά το γεγονός ότι πέφτει η τιμή του. Πέρσι πήραμε 17,5 ευρώ, φέτος 17,2, αλλά ο κόσμος βλέπει την πολύ δύσκολη κατάσταση στο σιτάρι και πηγαίνει για τα σίγουρα. Βέβαια και στο συμβολαιακό κριθάρι υπάρχουν απαιτήσεις. Η Amstel δεν στο παίρνει, αν δεν πιάνεις 350 κιλά ανά στρέμμα και πάνω. Σε μια πρώιμη καλλιέργεια δεν είναι δύσκολο να φτάσεις αυτό το νούμερο, όμως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα ο κόσμος ανησυχεί». Από την πλευρά του, ο Λαρισαίος παραγωγός, Θωμάς Γκαμπέτας, σχολιάζει: «Τα σιτηρά δεν πάνε καλά, αλλά το κριθάρι δίνει κάπως καλύτερες αποδόσεις».