Πτωτικά οι ιταλικές αγορές στο σκληρό σιτάρι, κλείνουν δουλειές στα 370 ευρώ για τη νέα σεζόν οι μύλοι

Η υποτονική ζήτηση, που μεταφράζεται σε αυξημένη διαθεσιμότητα σκληρού σιταριού, και οι μειωμένες τιμές στις οποίες έκλεισαν οι τελευταίοι διαγωνισμοί της Αλγερίας και της Τυνησίας βρίσκονται πίσω από την πτώση που καταγράφουν αυτή την εβδομάδα οι αγορές της Ιταλίας.

Μετά από έναν μήνα «ησυχίας», η Φότζια κατέγραψε απώλειες 5 ευρώ/τόνο, δίνοντας πίσω την ισόποση αύξηση που είχε καταγράψει στη συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου και επιστρέφοντας στα επίπεδα τιμών που επικρατούσαν στις αρχές Φεβρουαρίου. Έτσι, τα πλέον ποιοτικά σιτάρια (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) διαπραγματεύονται τώρα στα 420-425 ευρώ/τόνο στην αποθήκη εμπόρου, η δεύτερη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 11,5%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 60%) στα 410-413 ευρώ/τόνο.

Εξάλλου, πτώση από 5 έως 8 ευρώ, ανάλογα την ποιοτική κατηγορία, καταγράφηκε το απόγευμα της Πέμπτης και βορειότερα στην αγορά της Μπολόνια.

Εν αναμονή του Καζίλο

Στην ελληνική αγορά υπάρχει η προσδοκία ότι τουλάχιστον ένα από τα τρία καράβια των 25.000 τόνων που ανέλαβε ο Καζίλο στον διαγωνισμό της Τυνησίας θα εκτελεσθεί από τη χώρα μας. 

Θεωρητικά, η ελάχιστη τιμή των 456 δολ./τόνο C&F της Τυνησίας επιτρέπει στον ιταλικό οίκο να προσφέρει άνετα μια τιμή της τάξης των 380 ευρώ/τόνο FOB. Ωστόσο, οι δουλειές που έκλεισαν πρόσφατα και φορτώνονται αυτό το διάστημα σε ελληνικά λιμάνια στα 370 και 373 ευρώ/τόνο FOB, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αλέσεις στην Ιταλία κινούνται με χαμηλούς ρυθμούς, άρα υπάρχει αρκετό ιταλικό σιτάρι διαθέσιμο, δεν αποκλείεται να του δώσουν πάτημα για χαμηλότερες προσφορές.

Όσο πλησιάζουμε προς τον αλωνισμό και οι τιμές δεν δείχνουν σημάδια ανοδικής αντίδρασης, αρκετοί πωλητές πιθανότατα θα μπουν στον πειρασμό να κρατήσουν το στοκ που διαθέτουν στις αποθήκες τους και το οποίο εκτιμάται στους 100.000 τόνους. Σημειωτέον ότι στην Ιταλία κλείνονται ήδη δουλειές για τη νέα σοδειά στα 365-370 ευρώ/τόνο για παράδοση στους μύλους, όταν σήμερα η αντίστοιχη τιμή είναι στα 410-415 ευρώ/τόνο.