Πυρ ομαδόν κατά του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού

Παραιτείται ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού – Όλο το παρασκήνιο

Σε παραίτηση οδηγείται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ) Αλφειού-Πηνειού, Αντώνης Γιαχαλής, μετά και τις σε βάρος του διαμαρτυρίες από προέδρους των ΤΟΕΒ της ζώνης του Αλφειού, για έλλειψη πνεύματος συνεργασίας και αθέτηση συμφωνιών ως προς τις ρυθμίσεις στο πότισμα.

Ουσιαστικά, το μόνο που μένει, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, είναι η ανάρτηση της απόφασης παραίτησης στη Διαύγεια, βάζοντας τέλος στην αγωνία των αγροτών, οι οποίοι εν μέσω της αρδευτικής περιόδου κινδύνεψαν να χάσουν τις καλλιέργειές τους, λόγω προβλημάτων στη διαχείριση του νερού και της ανατροπής ολόκληρου του προγραμματισμού τους.

Να υπενθυμίσουμε πως εις βάρος του προέδρου του ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού έχει κατατεθεί αναφορά στην εισαγγελία για την υπόθεση εγκατάστασης από την Ένωση Αγρινίου 221 φωτοβολταϊκών σταθμών, ισχύος 218 MW.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το αν ακολουθήθηκε η νομιμότητα στην όλη διαδικασία εγκατάστασης, αλλά και της τακτικής κατάτμησης του γιγαντιαίου επιχειρούμενου έργου σε επιμέρους κομμάτια, προκειμένου να αποφευχθεί περιβαλλοντική μελέτη και να είναι πιο σύντομες οι διαδικασίες αδειοδότησης.

Κίνδυνος

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν σε σύσκεψη που συγκάλεσε πρόσφατα ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι περισσότεροι πρόεδροι των ΤΟΕΒ δεν είχαν καμία ενημέρωση για την εκ περιτροπής λειτουργία των αντλιοστασίων από τον ΓΟΕΒ, μετά τη βλάβη που παρουσιάστηκε στο αντλιοστάσιο του Στρεφίου.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πελοπίου, Νίκος Μπακοβασίλης, ο ΓΟΕΒ είχε την αρμοδιότητα για την αποκατάσταση της βλάβης στο Β2 – Στρεφίου, αλλά για αρκετό χρονικό διάστημα δεν την αναλάμβανε, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

«Μας άφησε ο ΓΟΕΒ στο έλεος του Θεού. Έδωσαν τόσα λεφτά, χιλιάδες ευρώ, για να έχουν στη διάθεσή τους μηχανισμό απομακρυσμένου ελέγχου για τυχόν προβλήματα στα αντλιοστάσια και δεν τον αξιοποίησαν για να προλάβουν καταστάσεις. Δυστυχώς, η διοίκηση είναι ακατάλληλη για την αντιμετώπιση τόσο σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τους αγρότες», δήλωσε ο κ. Μπακοβασίλης και πρόσθεσε:

«Η άρδευση συνεχίστηκε απρόσκοπτα χάρη στην επέμβαση της περιφέρειας, η οποία άμεσα έστειλε εργολάβο και με μία ανοιχτή εργολαβία βρέθηκε τρόπος, ώστε να πέσει νερό στο αρδευτικό αυλάκι και να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη.

Ο ΓΟΕΒ δεν έκανε αυτό που όφειλε και κόντεψε να τινάξει την αρδευτική περίοδο στον αέρα.

Αποστάσεις

Σαφείς αποστάσεις από τον πρόεδρο της διοίκησης του ΓΟΕΒ έχει πάρει και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος, όπως έκανε γνωστό, από τις αρχές της άνοιξης έχει ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΓΟΕΒ, καθώς και ότι είχε λάβει προφορική δέσμευση για την υποβολή της. Διαπιστώνοντας, λοιπόν, ότι αυτή η προφορική δέσμευση δεν γινόταν πράξη, επεσήμανε ότι έχει ενημερώσει την Αποκεντρωμένη για την κατάσταση που επικρατεί, με αποστολή όλων των σχετικών εγγράφων, καθώς και ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες με βάση όσα προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για την αντικατάσταση της διοίκησης του ΓΟΕΒ.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του, ο ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφειού, τονίζει, μεταξύ άλλων, πως υπήρξε συνεννόηση με τους ΤΟΕΒ ότι τα αντλιοστάσια τέθηκαν σε εκ περιτροπής λειτουργία, ενώ ζητήθηκε ταυτόχρονα από τον Υ/Η Σταθμό του Λάδωνα να αυξηθεί η παροχέτευση στην κοίτη Αλφειού για μερικές ημέρες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο αρδευτικό δίκτυο. Πρόσθεσε, δε, πως φέτος τα αποθέματα νερού στον ταμιευτήρα της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα δεν είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, όπως πληροφορήθηκαν σχετικά από τον αρμόδιο φορέα, και ακόμη το καλοκαίρι είναι μπροστά.

Επιπλέον, σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ αφήνει αιχμές κατά της περιφέρειας για «απραξία και ατολμία» στην εφαρμογή του νόμου, αλλά και για υποστήριξη των ΤΟΕΒ, την ώρα που το συνολικό ποσό που οφείλουν στον ΓΟΕΒ μέχρι 31/12/2020 ανέρχεται στα 5.892.391,03 ευρώ.