Πυρκαγιές: Εκατοντάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα και χιλιάδες ζώα στο έλεος της φωτιάς – τι θα αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ

Πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά Αττικής, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023. Για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

των Αντώνη Ανδρονικάκη και Γιώργου Ρούστα

Μετά την ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου των πυρκαγιών, οι οποίες εξαφάνισαν πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων, αλλά με τον κίνδυνο για νέες καταστροφές να καιροφυλακτεί, έφτασε η ώρα του θλιβερού απολογισμού. Συνολικά στη χώρα, σε Αττική, Ρόδο, Πελοπόννησο, Μαγνησία, Στερεά Ελλάδα και άλλες περιοχές, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που εξασφάλισε η «ΥΧ», οι φωτιές πέρασαν από 507.910 στρέμματα γης.

Από αυτά ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 9%, αφορά τους ελαιώνες, γεγονός που σημαίνει ότι η πύρινη λαίλαπα έπληξε περί τα 46.000 στρέμματα ελαιώνων. Γίνεται πλέον αντιληπτό το μέγεθος μιας ακόμα καταστροφής που πλήττει τον παραγωγικό πλούτο της χώρας και, μάλιστα, σε μια συγκυρία κατά την οποία χιλιάδες αγροτικές οικογένειες περίμεναν διακαώς να στηριχθούν από τα έσοδα της επερχόμενης ελαιοκομικής περιόδου.

Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε μέσα στις φλόγες, η μέχρι στιγμής εικόνα απειλεί τους πληγέντες κτηνοτρόφους με καταστροφή και καθιστά την άμεση και επαρκή στήριξή τους ζωτικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις ζημίας, ενώ θα πρέπει να ενημερώνονται από τις σχετικές ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών για τις εκάστοτε προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις για τις ζημιές τους.

Από 19 δήμους πέρασε η φωτιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», η φωτιά πέρασε από 19 δήμους. Πιο συγκεκριμένα, στον Πίνακα 1 καταγράφονται οι καμένες εκτάσεις του Ιουλίου ανά Καλλικρατικό Δήμο και στον Πίνακα 2 περιλαμβάνονται οι εκτάσεις που κάηκαν ανά ημερομηνία και περιοχή.

Με συνταγή 2021 οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για το φυτικό κεφάλαιο

Την Τετάρτη 2/8 το ΥΠΑΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τις πρώτες ενέργειες του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από τις φωτιές. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε αυτήν, «οι τιμές ενίσχυσης των καλλιεργειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές 2023, οι οποίες εντάσσονται σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ‘‘Κρατική Αρωγή’’, ορίζονται ως εξής:

1) Ελαιόδεντρα: 160 ευρώ ανά δέντρο,

2) Λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες: 107 ευρώ ανά δέντρο,

3) Αμπέλια: 3.500 ευρώ ανά στρέμμα,

4) Αρωματικά φυτά: 2.000 ευρώ ανά στρέμμα»

Αυτή είναι η αξία του πληγέντος φυτικού κεφαλαίου, όπως ορίστηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ και κατατέθηκε στην κυβερνητική επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ώστε να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για τον προϋπολογισμό των αποζημιώσεων, κατόπιν και της αποστολής του ψηφιακού αρχείου από τον ΕΛΓΑ με τους δικαιούχους παραγωγούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν τουλάχιστον με τα ίδια ποσά σε σύγκριση με αυτά που είχαν λάβει οι τότε δικαιούχοι αγρότες για τις πυρκαγιές του 2021.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον τα δέντρα πιστοποιηθούν ως πλήρως κατεστραμμένα λόγω πυρκαγιάς από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, ένας παραγωγός θα λάβει το 70% της αρχικής αξίας ενός δέντρου. Δηλαδή, μέχρι στιγμής, βάσει των προτάσεων του ΕΛΓΑ στην επιτροπή Κρατικής Αρωγής, τα ποσά που προκύπτουν ως αποζημιώσεις είναι 0,7 x 160 = 112 ευρώ ανά ελιά, με το 50% να προκαταβάλλεται. Για τις λοιπές πολυετείς καλλιέργειες (οπωροφόρα, ακρόδρυα κ.λπ.) ο παραγωγός αναμένεται, σύμφωνα με την πρόταση του ΕΛΓΑ, να αποζημιωθεί με 75 ευρώ (0,7 x 107 = 74,9) ανά δέντρο.

Κατά την ίδια λογική, προκύπτει ένα ποσό 2.450 ευρώ ανά στρέμμα αμπελιού. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», θεωρείται πιθανό τα τελικά ποσά της αξίας του φυτικού κεφαλαίου να απομειωθούν κατά τι και να διαμορφώσουν τα τελικά ποσά αποζημιώσεων στα επίπεδα των αντίστοιχων που χορηγήθηκαν για τις φωτιές του 2021, δηλαδή 100 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 67 ευρώ ανά δέντρο για τις άλλες πολυετείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δέντρα που θα δηλωθούν από τους παραγωγούς ως κατεστραμμένα από τις πυρκαγιές θα ελεγχθούν από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ και σε μεταγενέστερο χρόνο, όπως είχε γίνει και μετά τις φωτιές του 2021, ώστε να διαμορφωθεί ο τελικός βαθμός της καταστροφής.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε αποκλειστική του δήλωση στην «ΥΧ», στόχος του Οργανισμού είναι οι προκαταβολές στους πληγέντες παραγωγούς να έχουν αποδοθεί εντός τριμήνου.

Α. Λυκουρέντζος σε «ΥΧ»: «Εργαζόμαστε ώστε να φτάσουν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς εντός τριμήνου»

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει θέσει σε πλήρη κινητικότητα τον ΕΛΓΑ για την άμεση στήριξη των παραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές του Ιουλίου 2023. Η διοίκηση και τα στελέχη του ΕΛΓΑ, με δεδομένη την εμπειρία των προηγούμενων ετών, κινούνται προς την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών με τα ακόλουθα βήματα:

1. Σε όλα τα πεδία των καταστροφών συνεργεία του ΕΛΓΑ καταγράφουν τις απώλειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου. Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ μετέβησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών στις πληγείσες περιοχές.

2. Αξιοποιούνται δορυφορικές εικόνες, οι οποίες έχουν παραδοθεί στον ΕΛΓΑ από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, οριοθετούνται οι περιοχές των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημίες και πολύ σύντομα θα έχουν προσδιοριστεί και οι παραγωγοί που δικαιούνται αποζημιώσεις.

3. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ συνεδρίασε την Τετάρτη 2 Αυγούστου και προσδιόρισε τις τιμές ενισχύσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου στα επίπεδα τιμών ενισχύσεων του 2021 και αμέσως η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ κατατίθεται στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Ως ΕΛΓΑ φιλοδοξούμε εντός τριμήνου, ο οποίος είναι ο συντομότερος χρόνος σε σύγκριση με το παρελθόν, να παραδώσουμε το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής για να προϋπολογιστεί το ύψος του συνόλου των ενισχύσεων και μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών και μέσω του ΕΛΓΑ να φτάσουν οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς των παραγωγών. Είναι μια εργώδης προσπάθεια, η οποία υλοποιείται με υπευθυνότητα και γνώση, λόγω της εμπειρίας του πρόσφατου παρελθόντος και κυρίως με πίστη και αποφασιστικότητα από τη Διοίκηση και τους υπαλλήλους του Οργανισμού».

Ζωικό κεφάλαιο: Οι αποζημιώσεις ανά κεφάλι σε βοοειδή, αιγοπρόβατα, μελίσσια

Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε στις φωτιές, όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» ανώτατο στέλεχος του Τμήματος της Διεύθυνσης Ασφάλισης και Ενισχύσεων του Οργανισμού, «ο ΕΛΓΑ ολοκλήρωσε τους ελέγχους στη Μαγνησία, με μια πρώτη εκτίμηση για τις απώλειες να ορίζει τον αριθμό τους σε 5.500 πρόβατα, 40 αγελάδες και 2.000 μελίσσια. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός δεν είναι ο τελικός και αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς οι δηλώσεις ζημίας βρίσκονται σε εξέλιξη».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, βάσει του ισχύοντος καθεστώτος αποζημιώσεων του Οργανισμού και των όσων περιλαμβάνονται στον πρόσφατο τιμοκατάλογο ασφαλιζόμενης αξίας ανά είδος ζώου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ, τα ποσά των αποζημιώσεων που αναμένεται να καταβληθούν στους πληγέντες κτηνοτρόφους αντιστοιχούν στο 80% επί της αξίας κάθε ζώου. Έτσι, για παράδειγμα:

✱ Ένας αγελαδοτρόφος, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχασε τα ζώα του από τις πυρκαγιές, αναμένεται να αποζημιωθεί με έως 0,8 x 1.500 = 1.200 ευρώ ανά βελτιωμένη αγελάδα γαλακτοπαραγωγής με πιστοποιητικό φυλής.

✱ Ένας προβατοτρόφος, με έως 156 ευρώ ανά βελτιωμένο ζώο.

✱ Ένας αιγοτρόφος, με έως 144 ευρώ.

✱ Ένας μελισσοκόμος, με 56 ευρώ ανά μελισσοσμήνος.

Διευκρινίζεται ότι οι εν λόγω αποζημιώσεις καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ και όχι από την Κρατική Αρωγή. Το στοίχημα είναι τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι γεωργοί να στηριχθούν και να αποζημιωθούν με όσο το δυνατόν πιο άμεσες και αποτελεσματικές διαδικασίες.

Αναμένονται οι αποφάσεις για τον εξοπλισμό και τους στάβλους

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο των κλιμακίων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Προστασίας του Πολίτη για την καταγραφή των ζημιών στους πληγέντες από τις φωτιές αγρότες. Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου, η βασική φάση της καταγραφής των ζημιών έχει ολοκληρωθεί σε Αττική, Ρόδο και Κορινθία. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμενόταν να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αιτήσεις των πυρόπληκτων αγροτών στα μέτρα στήριξης της Κρατικής Αρωγής.

Σε ό,τι αφορά τους στάβλους που κάηκαν, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από τις Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος, σε δηλώσεις του την Τετάρτη 2/8 στην κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι «ξεκίνησε ένα σχέδιο στήριξης σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, βασισμένο σε δύο χαρακτηριστικά: Πρώτον, να αποζημιωθεί το ζωικό κεφάλαιο και, δεύτερον, να γίνει η καταγραφή στις υποδομές, στα μέσα παραγωγής και στα εμπορεύματα που είχαν στις εγκαταστάσεις τους. Αυτά μεταφέρονται στις επιτροπές της Κρατικής Αρωγής, ώστε να μην καλυφθούν από Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, όπως γινόταν στο παρελθόν, και να μη χρειαστούν τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια για να αποζημιωθούν».

Ο κ. Τριαντόπουλος με άρθρο του στην «ΥΧ» είχε εξηγήσει τις αλλαγές στο πλαίσιο που θεσπίστηκε μετά τις πυρκαγιές του 2021: «Όσον αφορά πάντα τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, είναι ότι στις καλυπτόμενες από την επιχορήγηση απώλειες συμπεριλαμβάνονται μια σειρά από στοιχεία του ενεργητικού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν συμπεριλαμβάνονταν μέχρι τώρα πουθενά αλλού, ούτε στο πλαίσιο του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (κτηριακές εγκαταστάσεις, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης κ.ά.)».

Ο σχετικός νόμος του 2021 πάνω στον οποίο χτίστηκε ο μηχανισμός αποζημιώσεων των τότε πληγέντων από τις πυρκαγιές και πλέον αποτελεί τη βάση στην οποία κινούνται και οι τρέχουσες διαδικασίες αναφέρει τα εξής: «Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής […] καθορίζεται το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών, και εξειδικεύονται οι πληγείσες περιοχές τις οποίες αφορά». Η ενίσχυση της πρώτης αρωγής είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένα ποσά αποζημίωσης πάγιου εξοπλισμού των πληγέντων αγροτών. Υπενθυμίζεται ότι για τις ζημιές από τις φωτιές του 2021, βάσει του πλαισίου της Κρατικής Αρωγής, προβλεπόταν: α) μια πρώτη αρωγή, ως πρώτη ενίσχυση έναντι της τελικής επιχορήγησης, έως 8.000 ευρώ για αγροτικές εκμεταλλεύσεις με κτηριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν υποστεί σοβαρές βλάβες, β) προκαταβολή 20% επί της εκτιμηθείσας από τις επιτροπές Κρατικής Αρωγής ζημίας της αγροτικής εκμετάλλευσης και γ) τελική επιχορήγηση 80% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Αποδεκατίστηκε το ζωικό κεφάλαιο της Μαγνησίας

Συγκινητικό και μαζικό το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώνεται για τη στήριξη των πυρόπληκτων

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που έχει ήδη υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας εξαιτίας της φονικής φωτιάς της περασμένης εβδομάδας και σοκαριστικός ο απολογισμός για την απώλεια του 80% του ζωικού κεφαλαίου της πληγείσας περιοχής, ήτοι τουλάχιστον 3.000 ζώα.

Στάχτη έγιναν πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, όπως και το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» στη Νέα Αγχίαλο. Ανεπανόρθωτες ζημιές έχουν υποστεί οι δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως ελαιόδεντρα), οι εγκαταστάσεις και οι αποθηκευτικοί χώροι, ενώ επίσης σημειώνονται πολύ σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Σημαντικές ζημιές μετράνε και τα σιτηρά, τα οποία είχαν συγκομισθεί σε εκτεταμένο αριθμό στρεμμάτων, όπως επίσης και η αμπελοκαλλιέργεια.

Η καταγραφή, που ήδη άρχισε από κλιμάκια του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει άμεση αποτίμηση των ζημιών σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, είναι αποκαλυπτική. Οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΔΑΟΚ επιχειρούν εξατομικευμένες εκτιμήσεις ανά κτηνοτροφική μονάδα και, παράλληλα, επισπεύδουν τις διαδικασίες ενταφιασμού των καμένων ζώων, σύμφωνα με τους κανόνες δημόσιας υγείας.

Η διοίκηση του ΕΛΓΑ καθόρισε ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων των παραγωγών και κτηνοτρόφων για τις ζημιές από τις τρέχουσες πυρκαγιές 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσής τους, όπως και στην περίπτωση της Ρόδου. Από την Παρασκευή 28 Ιουλίου έχει ξεκινήσει από τις αρμόδιες επιτροπές Κρατικής Αρωγής της ΠΕΜΣ με ταχείς ρυθμούς και όπου παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης η διαδικασία αυτοψιών και καταγραφών των ζημιών σε επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Tο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ήδη 13 μέτρα στήριξης, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και την περιφέρεια.

Πλήγμα στην κτηνοτροφία

Φρικτό θάνατο στις κτηνοτροφικές μονάδες βρήκαν χιλιάδες ζώα από τις φλόγες που περικύκλωσαν τα μαντριά, οδηγώντας σε οικονομική καταστροφή πολλούς κτηνοτρόφους. Zημιές έχουν υποστεί κτηνοτρόφοι κυρίως στον Άγιο Γεώργιο Φερών και στο Σέσκλο, όπως επίσης και στην Κοκκίνα, στη Νέα Αγχίαλο και στο Βελεστίνο.

Όπως εκτιμά η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη, «το 80% του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής που ξέσπασε η πυρκαγιά έχει καταστραφεί. Δυστυχώς, ο κλάδος θα αργήσει να σηκώσει κεφάλι. Χρειάζονται γενναίες και άμεσες ενισχύσεις».

Μαζική στήριξη πυρόπληκτων από τοπικούς φορείς

Συγκινητική είναι η έμπρακτη συμπαράσταση που επιδεικνύουν οργανωμένοι φορείς και απλοί κτηνοτρόφοι στους πυρόπληκτους συναδέλφους τους στη Μαγνησία. Είκοσι τόνοι ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Σέσκλου διανεμήθηκαν σε συνεργασία της ΕΒΟΛ και του Δήμου Βόλου ως ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης των πληγέντων.

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ, Στέφανο Διακουμή, και τα μέλη του υποδειγματικού συνεταιρισμού για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που αποδεικνύουν έμπρακτα το αίσθημα βαθιάς κοινωνικής ευθύνης που διέπει τη λειτουργία του.

Να κινηθούν άμεσα, τόσο για την καταγραφή των ζημιών, όσο και για την άμεση και δίκαιη αποζημίωση των συναδέλφων, ζητούν από τους αρμόδιους φορείς οι πρόεδροι των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών ΠΑΚΣ Εκτροφέων Βοοειδών Βους Ελλάς, Κουτίνας Αθανάσιος, και ΑΚΣ Τυρνάβου ΒUNE COOP, Μπαϊρακτάρης Αργύρης.

Σε κοινή τους ανακοίνωση καλούν όσα μέλη των συνεταιρισμών τους και κτηνοτρόφους μπορούν, να συνδράμουν με ό,τι έχουν. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις φωτιές. Δηλώνουμε ‘‘παρών’’, προκειμένου να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας με οποιοδήποτε μέσο».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου απέστειλε έγγραφο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Μαγνησίας και ζητά τη συντομότερη καταγραφή των ζημιών και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων. Όπως αναφέρει, «εμείς θα συνεισφέρουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, χορηγώντας, μεταξύ άλλων, στους πληγέντες κτηνοτρόφους άμεση πρόσβαση σε ζωοτροφές, αλλά και μεταφέροντας τις απαραίτητες ποσότητες νερού στις εγκαταστάσεις τους».

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας ανέλαβε πρωτοβουλία στήριξης των πληγέντων επιχειρηματιών της Ν. Αγχιάλου. O πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Μπασδάνης, αιτήθηκε με έγγραφο προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος την οικονομική στήριξη των πυρόπληκτων επαγγελματιών της Μαγνησίας, στηρίζοντας με τον τρόπο αυτόν την επιχειρηματική κοινότητα που βιώνει τις συνέπειες της πύρινης καταστροφής.

Καταστράφηκε το οινοποιείο του ΑΣ «Η Δήμητρα»

Στάχτες έγινε μια ιστορία 110 χρόνων, καθώς από τη φωτιά, που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες στη Μαγνησία και πιθανότατα από τις εκρήξεις που ακολούθησαν από τις αποθήκες της 111 ΠΜ, καταστράφηκε ολοσχερώς στη Νέα Αγχίαλο το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα».

Κτηνοτρόφοι ανέφεραν ότι έπεσε βλήμα στον αύλειο χώρο του συνεταιρισμού, ανοίγοντας μια τεράστια τρύπα και η φωτιά ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο. Εμφανώς συγκινημένος και σοκαρισμένος ο πρόεδρος (τα τελευταία 32 χρόνια) του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού, Γιάννης Κίτσιος, τονίζει την ανάγκη άμεσης στήριξης του συνεταιρισμού για την επαναλειτουργία του, ώστε να απορροφηθεί κανονικά η φετινή σοδειά των αμπελουργών της περιοχής. Οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού βρίσκονταν σε απόσταση 300 μέτρων από την αποθήκη πυρομαχικών, όπου σημειώνονταν οι εκρήξεις.

Ο κ. Κίτσιος σημείωσε ότι η ζημιά ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ, καθώς το οινοποιείο είχε εκσυγχρονιστεί και είχε περάσει σε κερδοφορία τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας συνεχή ανοδική πορεία. Υποσχέθηκε, όμως, στους αμπελουργούς της περιοχής ότι με κόπο και επιμονή θα χτιστεί από την αρχή και πιο σύγχρονο το νέο οινοποιείο.